La 3 mai 1975, la Campionatul european (feminin) de gimnastică de la Skien, în Norvegia, Nadia Comăneci, la acea vreme o gimnastă în vârstă de 13 ani și jumătate, devenea campioană absolută a Europei și campioană continentală la sărituri, paralele și bârnă.
Acolo, polul de valoare deţinut ani buni de gimnastele din fosta Uniune Sovietică a fost schimbat în favoarea româncei.
În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului în România”. În 1976, Olimpiada de la Montreal a fost denumită sugestiv “Olimpiada Nadiei Comăneci”, iar numele gimnastei române devenea simbol al gimnasticii mondiale.
Nadia Comăneci a devenit cea mai cunoscută gimnastă din lume, după ce, la Olimpiada de la Montreal (Canada) din 1976, a obţinut prima notă de 10 din istoria modernă a acestui sport. Cum tabela nu era programată să afişeze nota maximă, în loc de 10, a apărut… 1.00!
Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipa compus) și bronz (sol).
Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.
În 1976, la un an după ce Nadia devenea campioană europeană absolută şi la doar câteva luni după obţinerea primului 10 din istoria gimnasticii, în România apărea păpuşa Nadia, cu chipul deja faimoasei sportive şi având la gât o medalie. În 2009, păpuşa a reapărut pe piaţă, într-o variantă uşor modernizată.
Câștigând de 3 ori consecutiv titlul de campioană absolută a Europei (1975, 1977 si 1979), Nadia Comăneci a intrat în posesia definitivă a cupei transmisibile a acestei competiții, cupă confecționată de F.R. Gimnastică la prima ediție din 1957 a Campionatelor Europene.
Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică, este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”.
Este primul sportiv român inclus în memorialul Internațional Gymnastics Hall of Fame. În 1999, Comăneci a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000,
Anul Internațional al Voluntariatului. Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică.
A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO. În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, ”Scrisori către o tânără gimnastă” (în engleză: Letters To A Young Gymnast).