Nu lăsaţi copiii să mănânce zăpadă! De ce?

30 Ian 2020 | scris de Magda Marincovici
Nu lăsaţi copiii să mănânce zăpadă! De ce?

Experţii, cercetători de la Universitatea McGill din Canada, au făcut o serie de teste şi măsurători ale surselor de poluare a zăpezii. Rezultatul: după numai o oră, nivelul de contaminare a zăpezii creşte dramatic.

Experţii canadieni spun că sursa de poluare a zăpezii o reprezintă particulele din mediul ambiant, care persistă în apă. Se ştie că aerul pe care-l respirăm este poluat şi, deci, este periculos pentru sănătate.

De altfel, în 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat aerul respirat ca fiind „cancerigen”, iar Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului avertizează că „expunerea la poluarea aerului exterior provoacă tumori pulmonare”.

În 2016, cercetătorii de la Universitatea McGill au descoperit că, în timp ce se aşterne, zăpada se îmbibă cu poluanți din aer, inclusiv noxe de la tobele de eşapament, despre care se ştie că sunt toxice şi cancerigene. Autorul studiului, Parisa A. Ariya, şeful departamentului de Studii Oceanice şi Atmosferice de la Universitatea McGill, spune că zăpada este suficient de nocivă pentru a-i ține pe copiii din centrele urbane la distanță de ea. Şi în timp ce zăpada aşternută departe de sursele de emisie (ca autobuzele sau uzinele care folosesc cărbuni, generatoare de funingine) are mai puține impurități, zăpada din suburbii sau zonele nepopulate este rareori curată. Un studiu publicat în revista de specialitate Environmental Science and Technology a găsit mai multe pesticide în zăpada colectată din mai multe parcuri ale Statelor Unite.

 Există dovezi că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de anumite toxine poate avea unele repercusiuni asupra sănătății tale. Benzenul, prezent în benzină, îți poate afecta funcția celulelor, sistemul imunitar sau chiar cauza leucemie. Toulen, prezentă de asemenea în benzină, ți-ar putea afecta sistemul central nervos. S-a demonstrat și că unele pesticide folosite în agricultură ți-ar putea afecta sistemul endocrin, dereglându-ți echilibrul hormonal. Există și posibilitatea daunelor asupra abilităților reproductive și creșterea șanselor pentru dezvoltarea cancerului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră