Autobuze fără şofer, din primăvară, într-un oraş din România

23 Noi 2020 | scris de A.V.
Autobuze fără şofer, din primăvară, într-un oraş din România

În Cluj-Napoca vor circula autobuze fără şofer din primăvara anului viitor. Proiectul pilot a fost anunţat încă din toamna lui 2019, dar acum primarul Emil Boc revine cu promisiunea.

„În primăvară vom avea un prim proiect pilot cu privire la utilizarea autobuzelor autonome, pe nişte trasee bine precizate, în condiţii se maximă siguranţă. Inteligenţa artificială nu va mai putea fi eliminată din viaţa noastră. Ea se întâmplă deja în fiecare zi. Deja unele fabrici au foarte multă inteligenţă artificială, care înlocuiesc procesele repetitive”, a declarat, astăzi, Emil Boc, la Realitatea FM. Primarul a mai susţinut că în 2028 întreaga flotă de transport public a oraşului „va fie verde, nepoluantă”.

Primăria Cluj-Napoca anunţa, în toamna lui 2019, că ar urma să lanseze un autobuz fără şofer, care să deservească o linie din centrul oraşului. „Propunem o linie zero în zona centrală a oraşului, care să fie deservită de un autobuz autonom. Un proiect care deja se testează în unele oraşe europene cum ar fi Viena, Lyon sau Paris. Într-unul sau maximum doi ani putem să testăm, să avem un proiect pilot pe anumite rute bine stabilite şi, sigur, pe parcursul dezvoltării tehnologiei vom putea să extindem acest proiect pilot”, a declarat directorul de dezvoltare al municipalităţii, Ovidiu Cîmpean, citat de Ebsradio.ro.   Acesta susţine că UE va susţine astfel de proiecte în viitorul exerciţiu financiar.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră