Bucureștiul este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul costuri de sănătate cauzate de poluare

21 Oct 2020 | scris de A.V.
Bucureștiul este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul costuri de sănătate cauzate de poluare

Bucureștiul este pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul costuri de sănătate cauzate de poluare, arată un raport publicat miercuri de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.

Practic, raportul analizează cât ne costă tratamentele medicale sau zilele pierdute de muncă din cauza poluării.

Studiul compară principalii poluanți din aer: particule, dioxid de azot şi ozon, iar în București este vorba de costuri de peste 6 miliarde de euro pe an.

„3.000 de euro anual este impactul bolilor și al problemelor de sănătate cauzate de poluarea aerului asupra fiecărui bucureștean. Este o medie făcută, fiecare dintre noi, chiar dacă nu avem o boală respiratorie, cam atât pierdem în fiecare an, în sensul că acei bani ar putea să fie investiți din fondurile publice în altceva, dar ei din păcate sunt pierduți pentru că trebuie direcționați către problemele de sănătate create de poluarea aerului”, a declarat expertul în sănătate publică Vlad Mixich în  emisiunea Deșteptarea la Europa FM.

Nu doar Capitala are de suferit de pe urma poluării. 21 de orașe din România sunt incluse în acest studiu.

„Timișoara, Brașov și Cluj sunt următoarele afectate, cel mai bine stă România în Bistrița, urmat de Alba Iulia. Este interesant pentru că dacă ne uităm pe orașele românești mari, impactul cel mai mare, mă refer aici la poluant, costurile cele mai mari le au particulele fine, acelea care sunt produse de centralele de încălzire și alte metode de a încălzi gospodăriile și pe locul doi sunt oxizii de azot, care provin din trafic”, a mai spus expertul în sănătate publică Vlad Mixich.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră