Gripa câştigă teren şi încă nu şi-a atins vârful. Gripa este o infecţie virală şi contagioasă, care poate afecta păsările şi unele mamifere, printre care şi omul.
Virusul gripal atacă în principal căile respiratorii superioare, nasul, gâtul şi bronhiile. Mai rar plămânii.
Un recent studiu publicat în revista Science arată că principala cauză a decesului prin gripă nu este virusul gripal în sine, ci o infecţie bacteriană dezvoltată în acelaşi timp cu o gripă. Este concluzia unei echipe de specialişti de la Universitatea de Medicină din Viena.
Când o persoană este bolnavă, sistemului ei imunitar este afectat şi ea devine mai vulnerabilă la atacul infecţioase. Gripa se înscrie în această regulă, şi legionella, de asemenea. Această bacterie, numită ştiinţific Legionella pneumophila, este responsabilă de o pneumonie, - infecţie pulmonară acută -, care poate provoca decesul pacientului în lipsa tratamentului.
În timpul studiilor, cercetătorii au folosit rozătoare de laborator. Autorii studiului au demonstrat că rozătoarele infectate cu virusul gripal şi, în acelaşi timp, cu bacteria legionella, fac forme de pneumonie letale.
În modelul nostru, o co-infecţie cu virusul gripal şi legionella este fatală, explică Amanda Jamieson, directorul de studiu. Ea adaugă că este surprinzător faptul că dezvoltarea bacteriei legionella este identică şi dacă pacientul este sau nu infectat cu virusul gripal.
De ce rozătoarele gripate sunt mai susceptibile de infecţie cu legionella?
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au analizat ţesuturile pulmonare ale rozătoarelor bolnave. Astfel, ei au constatat că, pe fondul unei infecţii suplimentare cu legionella, bacteriile ajung mai uşor la plămâni pentru a genera infecţii letale.
Cercetătorii au testat medicamentele care susţin sistemul imunitar şi refac ţesuturile afectate. Rezultatele au fost încurajatoare, deoarece mai puţine rozătoare cu co-infecţie au murit. Acest studiu deschide calea spre noi mijloace de tratament al infecţiilor bacteriene în cazul persoanelor afectate de gripă.