Prof. dr. Mihaela Bălgrădean: Multe pneumonii severe, bronşiolite şi chiar meningite, la copiii nevaccinaţi!

10 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean: Multe pneumonii severe, bronşiolite şi  chiar meningite, la copiii nevaccinaţi!

În aceste zile, Departamentul de primiri urgenţe al Spitalului MS Curie este supraaglomerat cu copii diagnosticaţi cu boli respiratorii, majoritatea cu complicaţii, din cauză că nu sunt vaccinaţi. Şi, atenţie, în pragul primăverii, medicii se aşteaptă la o explozie a bolilor eruptive (rujeolă, varicelă etc.), evident, copiii nevaccinaţi fiind cei mai expuşi.  

În această perioadă, adresabilitatea către serviciul de primiri urgenţe  este foarte mare, în special cu bebeluşi.  În majoritatea cazurilor, vorbim despre infecţii respiratorii de sezon, semnalează prof. dr. Mihaela Bălgrădean, şeful secţiei Pediatrie, din cadrul Spitalului MS Curie. 
În foarte mult cazuri, părinţii aduc copiii la spital când simptomele se agravează şi, de regulă, medicii depistează complicaţii ale bolilor respiratorii. 
„Sunt pneumonii severe, bronşiolite, chiar şi meningite. De fapt, toată patologia respiratorie o întâlnim aici, inclusiv la nou-născuţi şi sugari de vârstă mică.”, semnalează prof. dr. Mihaela Bălgrădean.
Explicaţiile acestei adresabilităţi, care, deocamdată, nu se poate spune dacă este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, sunt multiple.

În primul rând, suntem în plin sezon de infecţii respiratorii şi, în principal, copiii mici sunt cei mai expuşi tocmai pentru că sistemul lor imunitar este incomplet dezvoltat.

În al doilea rând, Spitalul MS Curie nu mai este demult un spital al copiilor din Bucureşti şi, eventual, al celor din zonele înconjurătoare. Spitalul MS Curie are pacienţi din toată ţara şi, de regulă, aici sunt aduşi copii cu probleme majore de sănătate. 

Tratamente agresive, prelungite, spitalizare...

În al treilea rând, este creşterea numărului copiilor nevaccinaţi şi care sunt extrem de vulnerabili, „toată patologia respiratorie fiind la aceştia mult mai severă”: infecţii respiratorii, pneumonii etc. Gradul de imunitate al copiilor nevaccinaţi fiind mult mai scăzut, comparativ cu cel al un copiilor vaccinaţi,  ei încep să facă infecţii virale care, ulterior, se complică, devenind infecţii bacteriene. Asta înseamnă tratamente mult mai agresive, cu antibiotice administrate pe cale intravenoasă,  cu spitalizare. În mod normal, la o infecţie respiratorie de sezon, copilul este îngrijit la domiciliu, de medicul de familie. Dar în cazurile grave şi foarte grave, cu complicaţii, copilul trebuie spitalizat
Trebuie respectat programul de vaccinări pentru a preveni formele severe de boală, pentru că infecţiile respiratorii se agravează în condiţiile în care copiii sunt nevaccinaţi, deci au o imunitate precară, atrage atenţia prof. dr. Bălgrădean.  

Se apropie sezonul bolilor eruptive
Sfârşitul iernii şi începutul primăverii este perioada bolilor eruptive: rujeolă, varicelă...  Este ceva firesc, în pragul primăverii. Dar copiii trebuie să fie vaccinaţi  pentru a fi protejaţi sau a face o formă uşoară de boală, subliniază prof. dr.Bălgrădean.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră