Un potențial tratament eficient împotriva noului coronavirus ar putea proveni dintr-un loc extrem de neobișnuit din Dakota de Sud: o fermă de vaci, relatează Fox Business.
Sab Biotherapeutic, o companie biofarmaceutică cu sediul în Dakota de Sud, va demara procesul de testare pe oameni a unui nou tratament covid pe bază de anticorpi obținut din plasmă de la vaci.
Pentru a produce acest tratament, oamenii de știință au stimulat genetic sistemul imunitar al bovinelor pentru a produce anticorpi ce ar lupta cu virusul SARS-CoV-2 ce a reușit să ucidă aproape 460.000 de oameni la nivel global.
Vacile sunt injectate cu un vaccin specific coronavirusului pentru a determina sistemul imun să declanșeze procesul de realizare a anticorpilor necesari luptei contra bolii. Apoi, animalele produc un anticorp specific și o capacitate foarte mare de a neutraliza virusul ce poate fi folosit pe pacienți, a declarat doctorul Eddie Sulivan, co-fondatorul laboratoarelor Sab pentru NPR.
Anticorpii reprezintă o componentă proteică a sistemului imunitar capabile să recunoască substanțele străine precum bacteriile și virusurile și să le neutralizeze.
Speranțele cercetătorilor se îndreaptă spre acești anticorpi specifici cu o capacitate foarte mare a încetini infectarea pacienților deja diagnosticați cu noul coronavirus și de a preveni îmbolnăvirea persoanelor expuse la virus.
”Terapia pe bază de anticorpi pentru Covid-19 ar putea fi singura soluție pentru a combate pandemia, ar putea trata pacienții cu forme grave și severe și ar fi singura armă de a proteja cadrele medicale, lucrătorii din prima linie și categoriile la risc”, a adîugat Sullivan.
Compania are un istoric bogat în cultura de celule și de creere a anticorpilor necesari pentru a combate mai multe boli, se precizează în Science Magazine. Spre deosebire de alte laboratoare, SAB își focalizează cercetările pe generarea de anticorpi de către bovine.
Conform experților, vacile au un sistem imunitar mult mai robust decât oamenii. În plus, extragerea de anticorpi de la animale ar ușura procesul de identificare a celor care au fost deja infectați și de recoltare a plasmei de la pacienți.
Această nouă abordare ar putea deschide o nouă pagină în istoria medicinii cu un potențial mult mai mare, mai sigur și mai durabil de a genera tratamente pe bază de anticorpi, declară SAB.
Un alt avantaj major al acestei tehnici este faptul că se pot extrage între 35-40 de litri de plasmă în fiecare lună de la vaci.
Laboratoarele SAB au reușit să creeze în trecut zeci de tratamente pe bază de anticorpi eficiente în lupta cu Ebola, Zika, febra Dengue și Hantavirus.
Noul potențial tratament ar avea șanse mult mai mari de vindecare a pacienților deoarece conține o concentrație mult mai mare de anticorpi specific bătăliei împotriva noului coronavirus.
Reprezentanții companiei nu au precizat cât vor dura testele și nici cât de mare va fi eșantionul de pacienți.