Actualul focar de variolă a maimuței constituie o urgență globală de sănătate, a declarat sâmbătă directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Această calificare urmărește să faciliteze un răspuns internațional coordonat, finanțarea acestuia și colaborarea internațională privind partajarea vaccinurilor și tratamentelor, scrie France24
Organizația Mondială a Sănătății a declanșat cel mai înalt nivel de alertă sâmbătă, 22 iulie, în încercarea de a stopa focarul de variola a maimuței, care a afectat aproape 17.000 de oameni din 74 de țări, a anunțat directorul său general.
„Am decis să declar o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un briefing de presă, adăugând că riscul la nivel mondial este relativ moderat, în afară de Europa, unde este ridicat.
Dr. Tedros a explicat că comitetul de experți nu a reușit să ajungă la un consens, rămânând împărțit cu privire la necesitatea declanșării celui mai înalt nivel de alertă. În cele din urmă, este decizia directorului general.
„Este un îndemn la acțiune, dar nu este primul”, a spus Mike Ryan, managerul de urgență al OMS, care a spus că speră că va duce la o acțiune colectivă împotriva bolii.
De la începutul lunii mai, când a fost detectată în afara țărilor africane unde este endemică, boala a lovit peste 16.836 de persoane din 74 de țări, conform tabloului de bord al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), din 22 iulie. Variola de maimuță nu este o boală cu transmitere sexuală, dar, în afara zonelor endemice, afectează bărbații care fac sex cu bărbați, cu rare excepții.
Dacă autoritățile sanitare au raportat o scădere a ratei de contagiune, numărul cazurilor crește rapid.
Calificarea „urgență de sănătate publică de interes internațional (USPPI)” este folosită în situații „grave, bruște, neobișnuite sau neașteptate”. Este definit de OMS ca un „eveniment extraordinar” a cărui răspândire constituie un „risc pentru sănătatea publică în alte state” și poate necesita „acțiune internațională coordonată”.
Este doar a șaptea oară când OMS folosește acest nivel de alertă.
În timpul unei prime întâlniri din 23 iunie, majoritatea experților Comitetului de Urgență îi recomandaseră Dr. Tedros să nu pronunțe urgența USPPI.
Transmiterea în timpul actului sexual
Detectată la începutul lunii mai, creșterea neobișnuită a cazurilor de variola maimuțelor, în afara țărilor din Africa centrală și de vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, cu Europa ca epicentru.
Detectată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuță este mai puțin periculoasă și contagioasă decât verișoara ei variola umană, eradicată în 1980.
În majoritatea cazurilor, pacienții sunt bărbați care întrețin sex cu bărbați, relativ tineri și care locuiesc în principal în orașe, potrivit OMS.
Un studiu publicat joi în New England Journal of Medicine, cel mai mare pe acest subiect și bazat pe date din 16 țări diferite, confirmă că în marea majoritate - 95% - a cazurilor recente, boala s-a transmis prin contact sexual și 98 % dintre cei afectați au fost bărbați homosexuali sau bisexuali.
„Acest mod de transmitere reprezintă atât o oportunitate de a implementa intervenții de sănătate publică direcționate, cât și o provocare, deoarece în unele țări, comunitățile afectate se confruntă cu o discriminare care le amenință viața”, dr. Tedros în fața comitetului de experți.
„Există o îngrijorare reală că bărbații care fac sex cu bărbați ar putea fi stigmatizați sau învinovățiți pentru creșterea cazurilor, ceea ce face mult mai dificil de urmărit și oprit”, a avertizat el.
Vaccin aprobat în Europa
Vineri, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva variolei umane pentru a-și extinde utilizarea împotriva răspândirii variolei maimuțelor. Acest vaccin este de fapt deja folosit în acest scop în mai multe țări.
Vaccinul Imvanex, de la compania daneză Bavarian Nordic, este aprobat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei.
OMS recomandă vaccinarea celor mai expuși riscului, precum și a lucrătorilor din domeniul sănătății care se pot confrunta cu această boală.
În New York, mii de oameni au fost deja vaccinați cu vaccinul Jynneos.
From WaPo: WHO declares monkeypox a global health emergency as infections soar https://t.co/aBLyLJMXtW
— Winston Wells (@WinstonWellsIC) July 23, 2022