Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor variante de coronavirus

27 Ian 2021
Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor variante de coronavirus

Vaccinul Moderna Covid-19 rămâne eficient împotriva variantelor britanice și sud-africane ale coronavirusului, a declarat luni compania americană de biotehnologie într-un comunicat, relatează AFP, preluată de hotnews.ro.

Cu toate acestea, Moderna a spus că plănuiește să înceapă testele clinice ale unui noi versiuni a vaccinului anti-Covid care vizează varianta sud-africană, după ce testele au arătat că varianta autorizată a vaccinului ar putea produce un răspuns imunitar scăzut.

Experții se așteaptă ca vaccinul „să protejeze împotriva variantelor detectate la această dată”, a spus compania după testele de laborator. Cu toate acestea, Moderna a spus că va lucra pentru a dezvolta o doză suplimentară pentru a crește în continuare protecția împotriva acestor variante, dar și al altor variante.

”Studiul nu a arătat un impact semnificativ asupra nivelurilor de anticorpi împotriva variantei B.1.1.7 comparativ cu variantele anterioare”, a explicat Moderna cu privire la varianta britanică.

În schimb, ”o reducere de șase ori” la nivelurile de anticorpi împotriva variantei sud-africane (B.1.351) a fost observată.

Dar ”în ciuda acestei reduceri”, nivelurile de anticorpi ”rămân deasuprea a ceea ce este așteptat să fie necesar pentru a procura protecție”, scrie Moderna.

Pentru a studia impactul vaccinului său, Moderna a luat mostre de sânge de la opt oameni care au primit două doze ale remediului său, și de la mai multe primate care erau de asemenea imune.

”Suntem încurajați de aceste noi date, care întărește încrederea noastră că vaccinul anti-Covid Moderna ar trebui să protejeze împotriva acestor noi variante detectate”, a spus Stéphane Bancel, în comunicatul de presă.

”Dar ca măsură de precauție (...) testăm un candidat pentru rapel împotriva variantei sud-africane, pentru a determina dacă va fi mai eficient în creșterea nivelurilor de anticorpi împotriva acestei variante sau unor potențiale variante viitoare”, a adăugat el.

Compania va testa de asemenea impactul unei a treia doze a vaccinului deja existent.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră