Un nou studiu arată că suntem hrana ideală pentru țânțari

08 Sep 2022
 Un nou studiu arată că suntem hrana ideală pentru țânțari

Indiferent dacă oamenii optează pentru un repelent pentru insecte sau pentru mâneci lungi, temuții țânțarii vor găsi întotdeauna o cale de a ajunge unde vor.

Oamenii de știință susțin acum că au găsit mecanismul din spatele capacității acestei insecte de a localiza persoana potrivită pentru înțepătură.

Spre deosebire de majoritatea viețuitoarelor, țânțarii pot percepe mirosurile în mai multe moduri. „Am descoperit că există o diferență semnificativă în modul prin care țânțarii codifică mirosurile pe care le întâlnesc, în comparație cu ceea ce am aflat despre alte animale”, a declarat biologul de la Universitatea din Boston, Meg Younger, unul dintre autorii principali ai studiului.

Sfaturi pentru a preveni înțepăturile de țânțari

Te poți proteja de țânțari dacă adopți câteva măsuri simple și la îndemână.

Există numeroase produse contra țânțarilor în farmacii și în supermarketuri, însă nu toate conțin și cea mai bună cantitate de compuși chimici eficienți împotriva acestor insecte. Folosită încă din anul 1957, substanța activă Dietiltoluamid (DEET) continuă să fie cea mai bună alegere în a te proteja de țânțari. Iar în opinia dr. Dutta, insectifugul cu o concentractie de 30% DEET este cel mai eficient în prevenirea înțepăturilor de țânțari.

Există și variante naturale, bazate pe eucalipt și ulei de lămâie și care sunt la fel de eficiente că un insectifug cu o concentrație mică DEET. Produsele contra țânțarilor folosesc substanță activă DEET într-o concentractie ce variază între 10% și 60%.

De asemenea, poți ține la distanță țânțarii dacă porți tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi.

Iar dacă totuși ești înțepat de vreun țânțar, este indicat să calmezi zona folosind apă cu fulgi de ovăz și o loțiune mentolată pe bază de calamină pentru a reduce iritarea pielii și mâncărimea.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră