Tratament anti-cancer, care ţinteşte "călcâiul lui Ahile" al tumorii!

03 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Tratament anti-cancer, care ţinteşte "călcâiul lui Ahile" al tumorii!

A alege tratamentul anti-cancer în funcţie de profilul genetic al tumorii, aceasta este „secretul” terapiilor ţintite, transmite Franceinfo.

Potrivit rezultatelor unui test clinic realizat în Franţa, această strategie îmbunătăţeşte în mod semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor afectaţi de cancer în stadiu avansat. 

Studiul MOSCATO 01, coordonat de Institutul Gustave-Roussy Villejuif (în apropiera Parisului), s-a axat pe cancerele cele mai frecvente (pulmonar, sân, colon, prostată...) şi pe un număr de alte cancere mai puţin frecvente. Studiul a fost efectuat între noiembrie 2011 şi martie 2016 şi a inclus 1.035 de pacienţi adulţi, afectaţi de cancer avansat, inoperabil sau metastazat, care avansa cu tot tratamentul. Cercetătorii au putut obţine o biopsie a tumorii de la 948 de pacienţi şi au stabilit carta genetică tumorale pentru 843 de pacienţi, ceea ce reprezintă o analiză a mii de gene. În cazul a aproximativ jumătate dintre pacienţi, au fost găsite mutaţii asupra cărora este posibil a se acţiona. 

La final, aproximativ un sfert dintre pacienţi au beneficiat de o terapie ţintită, iar la o treime dintre ei, această terapie a mărit durata de supravieţuire fără progresia bolii,  potrivit profesorului Jean-Charles Soria, co-autor al studiului, publicat la 1 aprilie anul acesta, în revista Cancer Discovery. 

La o treime dintre pacienţi, beneficiul clinic corespunde unei rate de supravieţuire fără progresia  bolii, sub terapie ţintită, cel puţin cu 1,3 ori mai lungă, comparativ cu cea înregistrată la pacienţii fără tratament. Pentru jumătate dintre pacienţi, supravieţuirea globală a fost de cel puţin un an (se vorbeşte despre supravieţuirea globală medie), în raport cu media de 3-6 luni înregistrată în mod obişnuit în aceste cazuri, relevă profesorul Soria. El subliniază că pacienţii incluşi în acest studiu sunt în viaţă, la trei ani după tratament.

Pe baza acestui studiu, a fost lansat un nou test (Safir 02), ce compară tratamentul standard cu tratamentul ţintit, ghidat de biologie. Testul, care are ca obiect cancerele de sân şi pulmonar, va grupa aproximativ 2.000 de pacienţi, precizează prof. Soria. Rezultatele vor fi finalizate în 2020.  

Terapia ţintită, medicina de precizie, se bazează pe ipoteza ca tratamentul poate fi optimizat, ţinând seama de caracteristicile genetice (mutaţii sau alte modificări) ale tumorii. Aceste anomalii pot fi decelate în cancerele care afectează diferite organe.

Analizele materialului genetic (genom) al tumorii permit găsirea punctelor vulnerabile (mutaţii sau alte modificări), într-un fel călcâiul lui Ahile al tumorii, împotriva se poate acţiona prin terapie ţintită, constând în principal în medicamente experimentale, potrivit prof. Soria.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră