Primul şi singurul medicament inovator destinat pacientelor suferinde de cancer de sân metastatic HR+/HER2 a fost aprobat recent de Comisia Europeană. Studiile arată că medicamentul, în combinaţie cu terapie endocrină, îmbunătăţeşte semnificativ supravieţuirea, fără evoluţia bolii. Peste 40.000 de paciente cu cancer metastatic au fost tratate cu acest medicament în SUA.
Comisia Europeană a aprobat recent un nou tratament, denumit ibrance, destinat femeilor cu cancer mamar avansat local sau metastatic pozitiv pentru receptorul pentru hormoni (HR) şi negativ pentru receptorul 2 pentru factorul uman de creştere epidermală (HER2), în asociere cu un inhibitor de aromatază. Produsul a fost aprobat, de asemenea, și pentru utilizarea sa în asociere cu fulvestrant pentru pacientele care au primit anterior tratament endocrin.
Acesta este primul medicament aprobat în Europa, care acționează prin inhibarea enzimei CDK 4 și 6 (Cyclin Dependent Kinases), fiind primul produs aprobat pentru tratamentul femeilor cu acest tip de cancer de sân metastatic în ultimii 10 ani. „Ibrance reprezintă un progres major în tratamentul cancerului mamar mestastatic HR+/HER2- în Europa, având rezultate pozitive foarte bune în trei studii clinice pivot și o adoptare rapidă ca standard de tratament in Statele Unite”, spune Andreas Penk,
M.D., regional president, International Developed Markets, Pfizer Oncology.
Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate ale bolii. În cancerul de sân metastatic boala progresează şi afectează alte organe: plămânii, sistemul osos, ficatul sau creierul. Cancerul de sân este cel mai comun tip de cancer invaziv care afectează femeile din Europa, cu peste 490.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an și 143.000 de deces.
În prezent, nu există tratament pentru vindecarea cancerului de sân metastatic.
Datorită progreselor înregistrate atât în depistarea precoce, cât şi în tratamentul sistemic adjuvant, rata mortalităţii prin cancer mamar a scăzut constant în ultimii ani în întreaga lume. Cu toate acestea, el rămâne principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv România.