Biopsia tumorală sau a uneia dintre metastazele acesteia reprezintă o etapă fundamentală în precizarea diagnosticului în oncologie. Aceasta presupune prelevarea unui fragment în timpul intervenției chirurgicale pentru a fi analizate mutațiile sau anomaliile genelor. Scopul principal îl reprezintă adoptarea celei mai performante scheme de tratament și țintirea tumorii prin cele mai eficiente terapii. Dar tumora nu este statică, precizează doctorul Sebastien Couraud, pneumolog oncolog la Hospices Civils din Lyon, citat de site-ul destinationsante. Așadar, tumora are o dinamică, evoluează și poate să dezvolte chiar rezistență la tratamentele anti-cancer. De aceea, sunt necesare analize biologice repetate.
Or, biopsia rămâne o metodă complexă, invazivă și dureroasă, reamintesc specialiștii de la Hospices Civils din Lyon. Adesea, biopsia și repetarea acesteia sunt dificile, greu de efectuat, mai ales în cazul pacienților slăbiți și/sau în vârstă. În plus, eșantioanele prelevate sunt, de multe ori, de mici dimensiuni în așa fel încât nu permit analiza moleculară în profunzime. Este motivul pentru care biopsia lichidă pare să fie o soluție mult mai suportabilă de pacienți. Această soluție constă în prelevarea unei probe de sânge și depistarea în aceasta a micilor fragmente din ADN-ul tumoral.
În cancerele pulmonare, noi căutăm, în principal, mutațiile EGFR, explică dr. Couraud. Prezența acestor mutații impune o terapie țintită. Dar în unele cazuri, poate apărea rezistența tumorii la această terapie. Această rezistență poate fi depistată cu ajutorul biopsiei lichide și, în funcție de rezultate, oncologul poate schimba tratamentul. În afară de cancerul pulmonar, această biopsie va putea fi folosită în majoritatea cancerelor. În prezent, biopsia lichidă se testează în tumorile neuro-endocrine și cancerul de colon.