Un test simplu, folosit de medicii generaliști, permite depistarea pacienților cu risc de boala ficatului gras, transmite Sciences et Avenir.
Este un test nou și simplu, fiabil și non-invaziv pentru depistarea unei boli complicate: steatoza hepatică non alcoolică (în engleză non alcoholic steato hepatitis – NASH) sau cunoscută și cu numele de ”boala ficatului gras”.
Această boală complicată este legată de ”epidemia” de obezitate și diabet. Boala ficatului gras este depisttă la aproximativ 80% dintre persoanele obeze și la 70% dintre cele cu diabet.
Noul test, numit eLIFT, este un algoritm. El a fost pus la punct de echipă de la CHU Angers și a fost prezentată, de curând, celor 250 de specialiști, reuniți la Paris, la Institutul Pasteur, la a treia ediție a colocviului consacrat acestei boli ciudate. Este o veste bună legat de această boală complexă, silențioasă și cronică.
Mult timp s-a crezut că leziunile precirotice ale ficatului, observate numai la pacienții alcoolici, nu sunt grave. Or, specialiștii și-au dat seama rapid că leziunile puteau fi descoperite și la pacienți care nu consumau nicio picătură de alcool și, totuși, ele puteau, uneori, să evolueze spre cancer hepatic. Dar, uneori, leziunile pot regresa spontan.
Trebuie să vedem boala ca o piramidă, spune dr. Jerome Boursier, hepatolog la Nantes, autorul acestui nou test. La baza piramidei, se află ficatul gras, steatoza. Dar numai o parte dintre acești bolnavi, aproximativ 20%, vor dezvolta o fibroză. Apoi, alții, 5%-10%, vor evolua mai departe, în sensul degradării ficatului, spre ciroză și, uneori, spre cancer, explică dr. Boursier.
O probă de sânge
Dar cum pot fi depistați pacienții la risc? În prezent, pentru a ști care este starea de sănătate a ficatului, se efectuează biopsia, o metodă dificilă și care nu este lipsită de risc. De asemenea, sunt disponibile teste mai puțin invazive, de sânge sau imagistice, de exemplu, elastometrie. Dar acestea sunt mai puțin folosite, sunt scumpe și de resortul exclusiv al specialiștilor. Sunt motive care au stat la baza conceperii acestui algoritm, respectiv facilitarea depistării pacienților la risc.
Algoritmul este simplu, folosit online de medicii generaliști. Testul constă într-o simplă probă de sânge, asemănătoare celei prescrise pacienților cu diabet sau obeze. Rezultatele unor parametri biologici obișnuiți (ASAT, ALAT etc.) sunt introduse online de medic și calculul se efectuează automat.
În cazul unui rezultat peste 8, dosarul pacientului trebuie transferat unei echipe de specialiști, care îi va propune teste speciale. Pacientul este, astfel, depistat și monitorizat, deoarece încă nu există un tratament disponibil. Totuși, cercetătorii speră ca, în curând, să fie descoperite molecule capabile să stabilizeze și chiar să ducă la regresul leziunilor hepatice. În prezent, în lume, se derulează teste pe un număr de 60 de molecule.