Cercetătorii nu au reușit să stabilească ce determină apariției bolii Alzheimer, însă au scos la iveală o legătură statistică îngrijorătoare pentru cei cu probleme de greutate.
Experții americani de la Institutul de Stat pentru Studierea Vârstei (NIA) au ajuns la concluzia că persoanele cu kilograme în plus la vârsta de 40-50 de ani sunt predispuse la dezvoltarea demenței Alzheimer.
Încă nu a putut fi dovedit dacă lipsa kilogramelor este o garanție pentru evitarea apariției acestei forme de demență.
„A avea un index de masă corporală adecvat la vârsta de 40 - 50 de ani este un efect protector pentru viitor”, susține Madhav Thambisetty, pentru revista de specialitate Molecular Psychiatry, citat de Die Welt.
Indexul este calculat prin împărțirea greutății la pătratul înălțimii. Un index adecvat persoanelor între 40 și 50 de ani variază între 18,5 și 25.
„Având în vedere că majoritatea cazurilor de demență sunt de tip Alzheimer, iar acesta nu este curabil, cercetătorii încearcă să găsească metode de a preveni sau încetini apariția sa.
Teoretic, ea apare în special la persoane trecute de 65 de ani, iar prin îmbătrânirea populației pământului, numărul cazurilor este în continuă creștere”, mai spune expertul.
Cercetătorii americani au urmărit 1.400 de oameni timp de 14 ani. 142 dintre ei s-au îmbolnăvit de Alzheimer. Cu cât aveau probleme mai mari cu greutatea în jurul vârstei de 50 de ani, cu atât boala a apărut mai repede. (I.D)