Pentru Dr. Yun Feng, specialist în terapie intensivă și terapie respiratorie intensivă la Universitatea Jia Tong din Shanghai și pentru colegii săi din trei spitale din Wuhan, Shanghai și Anhui, nu există nicio îndoială că insuficiența mai multor organe și afectarea funcțiilor imunitare sunt caracteristici tipice ale pacienților infectati cu Sars-CoV-2 aflati în stare severă sau critică.
Aceștia au publicat pe 10 aprilie (pe lmedXriv) analiza a 476 de pacienți internați pentru Covid-19, inclusiv 58 de bolnavi grav și 61 în stare critică.
Ce lecții pot fi învățate de aici?
În afară de vârsta avansată și predominanța sexului masculin (60%) - este dificil de prezis ce va conduce un pacient să aibă nevoie de ventilație asistată în terapie intensivă.
Cercetătorii chinezi observă doar că comorbiditățile (alte boli) sunt mai frecvente la acești pacienți, în special hipertensiunea sau alte boli cardiovasculare și diabet.
Cu toate acestea, în articol nu este menționat nimic despre corpolență. Și dacă chinezii au ratat ceva important?
Cu cât pacientul e mai obez, cu atât este mai mare riscul de a fi ventilat-intubat. Obezitatea pare a fi parametrul cheie pentru acești pacienți grav bolnavi.
Pr François Pattou
Potrivit unui studiu francez publicat online pe 10 aprilie în revista Obesity și comentat deja în întreaga lume acesta este, de departe, principalul factor de risc!
Într-un studiu european al pacienților de la reanimare care a cuprins peste 2.000 de pacienți, medicii au fost surprinși de supra-reprezentarea pacienților supraponderali sau obezi. Dar deoarece obezitatea este adesea asociată cu hipertensiune arterială, diabet sau alte comorbidități a fost dificil să se decidă asupra rolului său direct.
În Franța obezitatea severă a fost inclusă de la începutul epidemiei pe lista de boli care justifică lucrul la domiciliu sau concediu medical. Dar această precauție provenea mai mult din vulnerabilitatea deja observată în timpul epidemiei de gripă sezonieră și nu din datele chinezești care, așa cum am văzut, nu existau atunci.
Un fenomen neobișnuit
De la primele cazuri internate la sfârșitul lunii februarie în unitatea de terapie intensivă a Spitalului Universitar Lille, doi tineri medici de la reanimare, dr. Arthur Simonnet și dr. Erika Parmentier, au observat un fenomen neobișnuit: mulți pacienți obezi culcati cu fața în jos. „Este o poziție care permite extinderea părții posterioare a plămânilor care tinde să se condenseze la pacienții obezi în caz de implicare pulmonară”, explică, pentru Le Figaro, Mercè Jourdain, profesor de medicină intensivă și reanimare, membru al grupului de cercetare în domeniul diabetului translațional din Lille. Ceea ce se va dovedi decisiv.
„Lucrăm împreună de mult timp”, explică profesorul Pattou. Imediat ce s-a decis acest proiect, colaboratorii noștri de cercetare clinică au mers să colecteze informații din sectia de terapie intensivă. Au notat înălțimea și greutatea, informații cruciale care adesea lipsesc sau sunt incomplete în bazele de date epidemiologice. Găsim de exemplu vârsta pacienților, dar greutatea nu este niciodată raportată.
Prin urmare echipa din Lille va studia în detaliu cei 124 de pacienți internați la terapie intensivă pentru pneumonie confirmată Covid-19 între 27 februarie și 5 aprilie 2020. Au vârste cuprinse între 26 și 87 de ani (un sfert au sub 51 de ani, un alt sfert au peste 70).
Prima lecție: trei sferturi suferă de obezitate (IMC de 30 sau mai mult), 47% au obezitate severă (IMC peste 35, 28%). Și două treimi din acești pacienți supraponderali vor trebui intubați pentru a primi asistență cu ventilația mecanică.
„Cu cât sunteți mai obezi cu atât este mai mare riscul de a fi ventilat de intubație”, explică profesorul Pattou. Obezitatea pare a fi parametrul cheie pentru acești pacienți bolnavi critici".
Saturația de oxigen din sânge scade uneori brusc, provocând o deteriorare foarte rapidă a stării pacienților.
Datorită diferitelor date colectate, o analiză statistică multivariată (luând în considerare influența factorilor de risc unul față de celălalt) va evidenția pentru prima dată că obezitatea este un factor de risc independent.
Doar ea singura influențează riscul de a avea o stare suficient de gravă de hipoxemie (scădere anormală a cantității de oxigen conținut în sânge), necesitând utilizarea ventilației mecanice. Pacienții cu obezitate severă sunt de șapte ori mai expusi să fie intubați și ventilati în acest studiu decât cei cu greutatea normală (IMC sub 25).
Prin comparație celălalt factor de risc independent este sexul masculin care dublează acest risc. „Acest lucru nu înseamnă că ceilalți factori de risc nu influențează dar vor avea nevoie de cohorte mai mari ca sa se vada acest lucru deoarece această influență este mai puțin puternică”, explică profesorul Pattou. Vârsta, de exemplu, nu a fost un factor de agravare independent care a dus la intubație.
Aceste cohorte mai mari ar trebui să ofere și mai multe informații despre această insuficiență respiratorie. Deoarece Covid-19 nu duce la un sindrom tipic de detresă respiratorie acută (ARDS), au declarat medicii reanimatori italieni pe 30 martie în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. „Într-adevăr, primul lucru pe care l-am observat (confirmat de colegi de la alte spitale) a fost disocierea dintre capacitatea lor pulmonară relativ bine conservată și severitatea hipoxemiei”.
Aceasta este și opinia profesorului Mercè Jourdain. Saturația de oxigen din sânge scade uneori brusc, ceea ce face ca starea pacienților să se deterioreze foarte repede. "Acest lucru este ceea ce nu am mai văzut in alte infecții respiratorii severe", când această scădere este mai graduală, spune medicul. Nu are rost să „intubăm și să ventilăm prea devreme dar nici nu ar trebui să fie prea târziu”, a spus ea. Și trebuie ventilati ușor, nu ca un ARDS ”. O nouă publicație despre acest punct este deja în pregătire.