În biserici s-a oficiat prima liturghie duminicală cu participarea credincioșilor. Preoții și enoriașii s-au regăsit cu emoție și bucurie după încetarea stării de urgență. Multe parohii și-au pregătit curțile cu semne care marcau distanța de siguranță sanitară, pe care le-au îmbrăcat „de sărbătoare”, desenând flori colorate pe pavaj, scrie basilica.ro, care prezintă un fotoreportaj din mai multe parohii.
În starea de urgență
La începutul stării de urgență, Părintele Patriarh a rugat credincioșii să respecte regulile sanitare și să aștepte cu răbdare o vreme, așa cum au cerut autoritățile, înainte de a reveni în comuniune eclezială.
Între timp, Preafericirea Sa a chemat la alte forme de comuniune: comuniunea prin rugăciune și fapte bune. Între cele din urmă, el a inclus și milostenia duhovnicească, realizată prin „iertarea aproapelui și împăcarea cu toți cei pe care i-am supărat”.
Capele familiale
Astfel, pentru scurt timp, după cum spunea Părintele Patriarh, casele credincioșilor au devenit „paraclise sau capele familiale” care, prin rugăciune, au ținut legătura cu bisericile din parohii. Nu a fost totuși ușor nici pentru credincioși, nici pentru păstorii lor, văduviți de bucuria comuniunii depline.
Model georgian
La expirarea stării de urgență, slujitorii bisericilor s-au pregătit cu multă bucurie să-și întâmpine credincioșii, unii inspirându-se după modelul bisericilor din Georgia, unde credincioșii stăteau distanțați folosind repere desenate în formă de flori pe pavajul curților.
Curțile bisericilor au devenit adevărate sărbători ale culorii, după cum o dovedesc multe fotografii făcute publice la începutul acestei săptămâni. Printre ele, Catedrala din Baia Mare, care și-a așteptat credincioșii cu flori desenate în culorile tricolorului (foto deschidere și mai jos):
Răspunsul credincioșilor a fost pe măsură. Un fotograf a surprins oameni înlăcrimați în curtea Parohiei „Sf. Ioan-Iacob Hozevitul” din Florești, județul Cluj:
Foto credit: Facebook / Maria Georgiana Chertiție (foto deschidere) - basilica.ro