Cum a înflorit asfaltul din curtea bisericilor (FOTO)

20 Mai 2020 | scris de A.V.
Cum a înflorit asfaltul din curtea bisericilor (FOTO)

În biserici s-a oficiat prima liturghie duminicală cu participarea credincioșilor. Preoții și enoriașii s-au regăsit cu emoție și bucurie după încetarea stării de urgență. Multe parohii și-au pregătit curțile cu semne care marcau distanța de siguranță sanitară, pe care le-au îmbrăcat „de sărbătoare”, desenând flori colorate pe pavaj, scrie basilica.ro, care prezintă un fotoreportaj din mai multe parohii.

În starea de urgență

La începutul stării de urgență, Părintele Patriarh a rugat credincioșii să respecte regulile sanitare și să aștepte cu răbdare o vreme, așa cum au cerut autoritățile, înainte de a reveni în comuniune eclezială.

Între timp, Preafericirea Sa a chemat la alte forme de comuniune: comuniunea prin rugăciune și fapte bune. Între cele din urmă, el a inclus și milostenia duhovnicească, realizată prin „iertarea aproapelui și împăcarea cu toți cei pe care i-am supărat”.

Capele familiale

Astfel, pentru scurt timp, după cum spunea Părintele Patriarh, casele credincioșilor au devenit „paraclise sau capele familiale” care, prin rugăciune, au ținut legătura cu bisericile din parohii. Nu a fost totuși ușor nici pentru credincioși, nici pentru păstorii lor, văduviți de bucuria comuniunii depline.

Model georgian

La expirarea stării de urgență, slujitorii bisericilor s-au pregătit cu multă bucurie să-și întâmpine credincioșii, unii inspirându-se după modelul bisericilor din Georgia, unde credincioșii stăteau distanțați folosind repere desenate în formă de flori pe pavajul curților.

Curțile bisericilor au devenit adevărate sărbători ale culorii, după cum o dovedesc multe fotografii făcute publice la începutul acestei săptămâni. Printre ele, Catedrala din Baia Mare, care și-a așteptat credincioșii cu flori desenate în culorile tricolorului (foto deschidere și mai jos):

Părintele Episcop Iustin și tinerii voluntari așteptând credincioșii la liturghie în fața Catedralei din Baia Mare. Foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
Foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Răspunsul credincioșilor a fost pe măsură. Un fotograf a surprins oameni înlăcrimați în curtea Parohiei „Sf. Ioan-Iacob Hozevitul” din Florești, județul Cluj:

Foto: Facebook / Nicu Cherciu
Foto: Facebook / Nicu Cherciu
Foto: Biserica Sf. Ioan Rusul-Brâncuși
Foto: Biserica Sf. Ioan Rusul-Brâncuși
Foto: Biserica Sf. Nicolae – Socola, Iași
Foto: Parohia Sf. Gheorghe – Progresul din București

Foto credit: Facebook / Maria Georgiana Chertiție (foto deschidere) - basilica.ro

Alte stiri din Credinta

Ultima oră