Până la un miliard de oameni s-ar putea infecta cu noul coronavirus la nivel global, dacă țările vulnerabile nu primesc rapid ajutor financiar și umanitar, avertizează BBC News.
Organizația International Rescue Committee (IRC) a susținut că ajutorul financiar și umanitar sunt singurele măsuri care se pot lua pentru a împiedica răspândirea virusului.
Este vorba despre ”țări instabile” și afectate de conflicte, precum Afganistan și Siria, care au nevoie de „”inanțare urgentă” pentru împiedica declanșarea unor focare imense de COVID-19.
”Rămâne un mic interval de timp pentru a veni cu un răspuns concret”, a avertizat organizația.
Până în prezent au fost confirmate peste 3 milioane de cazuri de COVID-19 la nivel mondial și peste 200.000 de decese, potrivit datelor Universității Johns Hopkins din SUA.
Raportul IRC, care se bazează pe modele și date de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Imperial College London, a estimat că ar putea exista între 500 milioane și un miliard de infectări la nivel global. De asemenea ar putea fi înregistrate peste 3 milioane de morți în țări afectate de conflicte și cu situații instabile.
„Aceste cifre ar trebui să ne trezească la realitate”, a spus șeful IRC, David Miliband.
”Amploarea disproporțională și devastatoare a acestei pandemii nu a fost încă resimțită în țările cele mai fragile și sfâșiate de conflicte militare. Cheia este acum ca donatorii să pună urgent la dispoziție finanțări flexibile. Guvernele trebuie să lucreze împreună pentru a elimina orice impediment pentru asigurarea asistenței umanitară”, a adăugat Miliband.
Organizația din SUA, care gestionează crizele umanitare din întreaga lume, arată că factori precum dimensiunea locuinței, densitatea populației, capacitatea sistemul medical și conflictele preexistente ar putea crește riscurile de apariție a unor focare majore de coronavirus.
Multe țări aflate în curs de dezvoltare au rate de infectare și număr de decese oficiale scăzute, dar se crede că numărul real este mult mai mare.
Caroline Seguin, care gestionează programe în Yemen pentru organizația Medici fără frontiere (MSF), a declarat că organizația crede că sunt deja în această țară morți de COVID-19, dar nu în spitale.
”Suntem convinși că există o transmisie comunitară, dar capacitatea de testare este foarte, foarte mică”, a spus ea.
Seguin a adăugat că Yemenul, care a fost menționat în raportul IRC ca deosebit de vulnerabil în fața pandemiei, a declarat că țara a fost deja slăbită de focarele recente de holeră și rujeolă.
„Sistemul de sănătate se prăbușește și Ministerul Sănătății în mod clar nu este capabil să facă față acestei boli”, a spus ea.
O problemă majoră cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare este lipsa acută a materialelor de protecție și a echipamentelor medicale atât de necesare pentru tratarea pacienților testați pozitiv. Cel mai concret exemplu vine din Italia, unde, potrivit raportărilor oficiale, există 80 de ventilatoare mecanice pentru un milion de locuitori.