Se poate ca termenul-limită impus de locul de muncă pentru rezolvarea unui dosar să vi se pară o mare bătaie de cap, dar tocmai această bătaie de cap de la serviciu ar putea fi, de fapt, un beneficiu pentru creierul vostru, conform unei noi cercetări a Institutului pentru Dezvoltarea Tinerilor de la Universitatea din Georgia.
Noul studiu, publicat în Psychiatry Research, a constatat că nivelurile scăzute până la moderate de stres ne pot ajuta la dezvoltarea rezistenţei la situaţiile adverse și la reducerea riscului de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia, scrie medicalxpress.com.
Care sunt tipurile de stres ce pot avea un rol pozitiv?
Spre exemplu, stresul derivat din studiul pentru un examen sau orele de muncă depuse pentru un contract important pot duce la creștere personală.
A fi respins de un editor, de exemplu, poate determina un scriitor să-și regândească stilul de redactare.
Iar concedierea ar putea determina pe cineva să-și reconsidere punctele forte și dacă ar trebui să rămână în domeniu sau să se direcționeze către ceva nou.
Dar linia dintre cantitatea potrivită de stres și prea mult stres este una subțire, deoarece capacitatea de a tolera stresul și adversitatea variază foarte mult de la persoană la persoană.
Lucruri precum vârsta, predispozițiile genetice și a avea susținerea celorlalţi în situaţiile dificile joacă un rol în modul în care facem față provocărilor.