Cercetătorii de la Universităţile Southampton şi Lancaster (Regatul Unit) au comparat creierului a 10 persoane decedate în urma maladiei Alzheimer cu creierul a nouă persoane-martor. Ei au observat că, în forma umană a maladiei Alzheimer, celulele imunitare ale creierului (microgliale) se multiplică mai rapid în jurul plăcilor proteinei beta-amiloide, caracteristică acestei boli neurodegenerative.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista americană Brain şi sunt încurajatoare pentru obţinerea unor noi tratamente, indicate în maladia Alzheimer. Evident, sunt necesare testele clinice pe oameni pentru a înţelege în totalitate aceste procese.
Potrivit Societăţii Române Alzheimer, în prezent, în Europa, sunt circa 5 milioane de persoane suferinde de demenţă, boala Alzheimer fiind cea mai frecventă formă de demenţă. Maladia Alzheimer este singura formă de demenţă recunoscută ca provocând handicap progresiv fizic şi psihologic.
Din păcate, în România, demenţa nu este considerată o problemă majoră pentru sănătatea publică. „Atât persoana suferindă cât şi îngrijitorii acesteia au nevoie de sprijin constant prin informare, sprijin moral, asigurarea continuităţii asistenţei medicale în cadrul unei reţele destinate suferinzilor de această boală, precum şi servicii de specialitate adecvate. Dintre cei 200.000 de suferinzi de Alzheimer, doar 35.000 sunt diagnosticaţi”, avertizează Societatea Române Alzheimer.