Până acum, virusul Zika a fost pus în legătură cu sindromul Guillain-Barre, care atacă nervii periferici și măduva spinării, cauzând paralizie temporară care, în unele cazuri, poate necesita intubarea pacienţilor pentru le facilita respiraţia. Se ştie că, în prezent, pe lângă sindromul Guillain-Barre, infecția cu virusul Zika poate provoca malformația congenitală numită microcefalie, respectiv cutia craniană de dimensiuni foarte mici la nou-născuţi.
De obicei, ADEM apare în urma unei infecții, provocând o inflamare intensă la nivelul creierului și măduvei spinării, care duce la daune asupra mielinei, stratul protector alb din jurul fibrelor nervoase. Aceasta provoacă slăbiciune, amorțeală, pierderea echilibrului și a vederii, simptome asemănătoare sclerozei multiple.
Dr. James Sejvar, neuroepidemiolog în cadrul U.S. Centers for Disease Control and Prevention, a declarat că manifestările ADEM provocate de virusul Zika nu par să aibă o rată la fel de accelerată precum cazurile de sindrom Guillain-Barre, dar crede că medicii ar trebui să fie vigilenți în legătură cu ADEM.
Desigur, persistă întrebarea de ce apare virusul Zika într-o asociere puternică cu sindromul Guillain-Barre și cu alte potențiale boli imune/ inflamatorii ale sistemului nervos, a spus dr. Sejvar. El a studiat acest sindrom în Brazilia și este implicat într-un studiu clinic major cu privire la acesta în Puerto Rico. Dr. Sejvar crede ca studiile viitoare vor răspunde la aceste întrebări.