Accidentul vascular cerebral: Un nou mecanism de protecţie a creierului de lipsa de oxigen

12 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Accidentul vascular cerebral: Un nou mecanism de protecţie a creierului de lipsa de oxigen

Trebuie să ştim că AVC-ul reprezintă o întrerupere brutală a irigării creierului, la celule ajungând mai puţin oxigen, cel mai adesea din cauza obstrucţiei unei artere (în cazul unui AVC ischemic). Or, creierul este organul care are cea mai mare nevoie de oxigen şi glucoză pentru a funcţiona şi a supravieţui.

AVC-ul reprezintă o urgenţă medicală vitală, deoarece poate fi fatal sau poate lăsa sechele invalidante (paralizii). Se pune întrebarea dacă este posibilă protejarea neuronilor de lipsa brutală de oxigen. Iată că, prin studiul publicat în revista Cell Metabolism, cercetătorii belgieni răspund afirmativ. Cercetătorii belgieni au injectat în creierul unor rozătoare normale un factor inhibitor (PHD1) pentru a le provoca un AVC şi a vedea ce se întâmplă.

Rezultatul: dimensiunea infarctului cerebral a fost redus, ca şi deficitele neurologice post-AVC. Inhibitorul PHD1 a împiedicat celulele creierului să producă o reacţie toxică (radicali liberi) care distrug neuronii, adaptând consumul de glucoză al creierului potrivit aportului scăzut de oxigen.

„Aceste rezultate demonstrează pentru prima dată că blocarea inhibitorului PHD1 oferă o protecţie importantă contra consecinţelor ireversibile instalate la nivelul creierului atunci când un vas de sânge nu mai furnizează suficient oxigen şi nutrienţi”, comentează profesorul doctor Carmeliet.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră