Săptămâna viitoare începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu

28 Mar 2022 | scris de A.V.
Săptămâna viitoare începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, la Ploieşti, că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă, respectiv populaţia în vârstă de până la 40 de ani.

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârstă de 40 de ani”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit G4Media.

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile invocând conflictul armat din Ucraina, dar şi „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl. Rafila a ţinut să sublinieze că un accident nuclear în contextul războiului declanşat de Putin în Ucraina este posibil şi nu probabil.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zonă aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi, lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

Reamintim că, sâmbătă, ministrul Sănătăţii declara că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră