E sezonul prunelor și merită să profitați de aceste fructe, deoarece vă protejează de cancerul colorectal, potrivit American Society for Biochemistry and Molecular Biology.
Profesorul David Khayat, șeful serviciului de oncologie din cadrul Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris, explică efectul preventiv al acestor fructe în Sciences et Avenir, prezentând studiul unei echipe de specialiști de la Texas A&M University.
Specialiștii americani au comparat conținutul intestinal a două grupe de rozătoare, în funcție de prezența sau absența prunelor în regimul lor alimentar. În cazul alimentației cu prune, asta înseamnă, în regimul omului, cinci prune pe zi.
Autorii studiului au observat un efect direct al prunelor asupra biochimiei colonului, prin aportul direct de compuși specifici (în special sorbitol, manitol ...) și prin activara producției de substanțe beneficie (metaboliți) în microbiot. Așadar, prunele acționează în acest caz ca prebioticele.
Prebioticele sunt, de cele mai multe ori, fibre numite oligozaharide, ce nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv.
Deși nu sunt digerate, ele contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice.
Unul dintre autorii studiului subliniază că aceste mecanisme explică de ce consumul de prune contribuie la reducerea riscului de cancer al colonului. Totuși, cercetările trebuie aprofundate în privința acestei ipoteze, dar în orice caz a mânca în fiecare zi câteva prune înseamnă beneficii reale.