Pentru a stabili legătura între aportul de proteine și sănătatea rinichilor, cercetătorii de la Școala de Medicină din Singapore au monitorizat 63.000 de adulți, selectați din populația chineză de la Singapore. În cazul acestor persoane, 97% din consumul de carne este reprezentat de carnea de porc. Celelalte surse de proteine provin din carnea de pasăre, ouă, lactate, soia și leguminoase.
De reținut că specialiștii și autoritățile sanitare internaționale includ în termenul de carne roși toate tipurile de carne cu excepția celei de pasăre. Carnea roșie se referă la toate tipurile de carne provenită din țesuturile musculare ale mamiferelor: vacă, porc, miel, oaie, cal, capră, precizează Centrul internațional de cercetare asupra cancerului (CIRC), citat de site-ul topsante.
După o monitorizare a acestor persoane, în medie 15,5 ani, cercetătorii au constatat că a consuma, în mod sistematic, carne roșie mărește riscul de insuficiență renală. Grupul persoanelor care au mâncat mai multă carne (25% dintre participanții la studiu) prezentau un risc mai mare cu 40% de a avea probleme renale, comparativ cu grupul persoanelor care au mâncat mai puțină carne roșie.
În schimb, riscul nu a crescut în cazul aportului de proteine, indiferent dacă provin din carne de pasăre sau din vegetale. Cercetătorii au mai constatat că a înlocui cel puțin o porție de carne roșie cu o altă formă de proteine reduce cu 62% riscul de insuficiență renală.
Aceasta nu este primul studiu care subliniază și avertizează că este nevoie să reducem consumul de carne roșie. Studiile precedente au demonstrat că excesul de carne afectează sănătatea inimii și mărește riscul de cancer colorectal.