Astm de efort: Prebioticele au capacitatea de a reduce severitatea crizelor

09 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Astm de efort: Prebioticele au capacitatea de a reduce severitatea crizelor

Astmul de efort (numit şi astmul post-exerciţii fizice) apare, în general, după un efort fizic. După 5-10 minute de la exerciţiile fizice, persoana respectivă începe să tuşească, să aibă o respiraţie şuierătoare. Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au constatat că prebioticele au capacitatea de a atenua crizele de astm.

Pentru acest studiu, publicat în revista British Journal of Nutrition, cercetătorii au făcut teste pe zece pacienţi suferinzi de astm de efort şi zece persoane care au format grupul-martor. Ei au comparat efectele unui prebiotic bazat pe bimuno-galactooligozaharidă (B-GOS) cu placebo. Toţi participanţii la studiu au luat aceste suplimente timp de trei săptămâni. Apoi, ei au efectuat, în laborator, teste de hiperventilaţie, ceea ce declanşează crize de astm în cazul persoanelor afectate de această boală. Au fost studiate funcţiile respiratorii şi s-au prelevat probe de sânge pentru a se verifica markerii pentru inflamare.

Cercetătorii au notat că prebioticele reduc în mod considerabil aceşti markeri inflamatorii şi diminuează severitatea crizelor de astm.   

Abia acum începem să înţelegem rolul pe care microbiomul intestinal îl are în această boală. Devine din ce în ce mai evident că bacteriile care trăiesc în intestin pot să aibă o influenţă importantă în afecţiunile căilor respiratorii, subliniază doctorul Neil Williams, principalul autor al studiului.  B-GOS acţionează, în sensul că stimulează activitatea bacteriilor bune din intestin. Aceasta permite şi reduce răspunsul inflamator în cazul pacienţilor afectaţi de astmul de efort, spune doctorul Neil Williams.  

Prebioticele stimulează creşterea microflorei naturale a intestinului şi popularea cu bacterii benefice pentru organism. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră