Știm că varianta britanică a SARS-Cov-2 este mai contagioasă. Are și o rată de contagiozitate mai mare. Din 1.000 de cazuri detectate, au existat 2,5 victime în cazul tulpinii clasice a coronavirusului, în timp ce, pentru varianta britanică, numărul ajunge la 4 – potrivit unui studiu statistic realizat de Universitatea din Exeter.
Oamenii de știință britanici au comparat două grupuri de pacienți și au observat că cei infectați cu varianta britanică au experimentat mai des simptome ca tusea (35% vs. 22%), oboseală severă (32% vs. 29%), durere în gât (22% vs. 19%) și febră (21% vs. 19%) față de persoanele infectate cu tulpina istorică. În schimb, au fost mai rar raportate pierderi de gust și miros, efecte care au fost semnalate în 86% din cazurile ușoare din Europa anul trecut, potrivit unui studiu publicat în Journal of Internal Medicine.
Simptome rare, la care trebuie să fim atenți
În plus, au fost observate și simptome care apăreau mult mai rar în trecut. Tim Spector, epidemiolog la King’s College, a creat ZOE COVID, un sistem de raportare a simptomelor. El a raportat „limba Covid”: pete albicioase care acoperă zone ale limbii unor pacienți. Centrul SUA pentru Controlul Bolilor (CDC) l-a pus pe lista simptomelor ușoare care trebuie investigate.
Pentru variantele sud-africane și braziliene, care ocolesc răspunsul imun, găsim aceleași simptome ale tulpinii inițiale: febră, tuse, dureri corporale, pierderea gustului și a mirosului. Problema este că reinfectează oameni care au fost deja vindecați.