Covid-19| Persoanele cu grupa de sânge 0 au șanse mai mici de infectare, arată două noi studii realizate în Canada și Danemarca

18 Oct 2020
Covid-19| Persoanele cu grupa de sânge 0 au șanse mai mici de infectare, arată două noi studii realizate în Canada și Danemarca

Se adună dovezi în favoarea unui efect protector al grupei de sânge 0 împotriva virusului Covid-19, potrivit unui nou studiu danez publicat în revista .

În același număr al Blood Advances, un  a constatat, de asemenea, un efect al grupelor de sânge, de data aceasta asupra gravității bolii. Dintre cei grav infectați cu Covid-19, cele mai afectate ar fi persoanele din grupele sanguine A și AB.

Conform acestei lucrări, persoanele cu grupa 0 sunt mai puțin susceptibile de a fi infectate cu SARS-Cov-2. De asemenea, ar fi mai puțin probabil să dezvolte simptome severe ale Covid-19.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au comparat datele de sănătate colectate de la 473.000 de persoane care au avut test pozitiv pentru Covid-19 cu un grup de control de 2,2 milioane de persoane din populația generală. Din grupul de persoane infectate, a fost observată o proporție mai mică de indivizi din grupa 0 și mai mulți indivizi din grupul A, B și AB. Rezultate care sugerează că grupa sanguină influențează nivelul de vulnerabilitate la o infectarea cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, nu s-a detectat nicio diferență semnificativă între grupele A, B și AB.

Mai multe cazuri severe pentru cei cu grupa A si AB
 publicat pe 14 octombrie se referă la gradul de severitate al Covid-19.

Autorii au analizat datele a 95 de pacienți spitalizați în Vancouver, Canada. Au observat că mai multe persoane cu grupele A și AB au fost supuse ventilației mecanice. Acest lucru ar putea însemna că au leziuni pulmonare mai des decât persoanele cu alte grupe de sânge. Din acest eșantion, mai multe persoane cu grupele A și AB au avut nevoie de dializă pentru insuficiența renală. Prin urmare, acest studiu ar putea însemna, de asemenea, că persoanele cu aceste grupe sanguine sunt mai predispuse să sufere de insuficiența organelor decât persoanele cu alte grupe.

Studiul a arătat și că durata șederii în spital a fost mai mare pentru pacienții din grupele A și AB. Un alt potențial indicator de vulnerabilitate pentru aceste grupe.

Prin urmare, cele două studii par să indice că grupa sanguină 0 pare oferi protecție mai mare, pe de o parte, împotriva infectării și împotriva formelor severe de boală, pe de altă parte.

În iunie, un studiu realizat de compania americană de biotehnologie 23andMe a găsit o ipoteză similară.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră