În premieră, cercetătorii au demonstrat – pe rozătoare - că expunerea la nicotină în timpul şi după sarcină poate provoca surzenia nou-născutului.
A fuma în timpul sarcinii poate să provoace bebeluşului numeroase complicaţii, dintre care cele mai cunoscute sunt riscul major de naştere prematură şi întârziere în creştere. Dar efectele dezastruoase ale nicotinei nu se opresc aici. Această substanţă este bănuită că afectează simţurile bebeluşului, în special simţul auzului. Este o ipoteză demonstrată de un studiu publicat în The Journal of Physiology, transmite site.topsante.
De la ureche la creier
Cercetătorii au realizat acest studiu pe rozătoare gestante. Unele au primit apă cu nicotină în doze similare celor absorbite în timpul fumatului obişnuit. Rozătoarele au fost apoi expuse acestei substanţe după naştere, prin consumul de lapte matern, timp de trei săptămâni. Apoi, cercetătorii au comparat auzul animalelor expuse şi neexpuse la nicotină. Rezultatele au arătat că rozătoarele din grupul "cu nicotină" aveau neuronii cohleari (structură a urechii care are misiunea de a transmite creierului informaţii sonore) care transmiteau mai puţin bine sunetele. Ceea ce se traduce prin faptul că rozătoarele aveau auzul mai scăzut, comparativ cu rozătoarele din grupul "fără nicotină".
Autorii acestui studiu estimează că şi alte părţi ale urechii ar putea fi afectate de nicotină.
Este motivul pentru care studiul trebuie continuat pentru a determina efectul cumulativ al nicotinei şi mecanismele moleculare, explică Ursula Koch, într-un comunicat. Aceasta recomandă ca micuţii, expuşi nicotinei în timpul sarciii şi au probleme de învăţare, să fie consultaţi de medicul specialist, pentru testarea capacităţii de auz.