În perioada sarcinii, femeilor li se recomandă imperativ să evite alcoolul, țigara și poluarea pentru a nu afecta starea de sănătate a bebelușului. Dar, iată, că un recent studiu danez susține că, inclusiv, bărbații trebuie să-și revizuiască stilul de viață, în special obiceiurile alimentare.
De ce? Pentru că obezitatea este, de multe ori, ereditară. De regulă, copilul care are tatăl obez prezintă un risc mai mare de a deveni el însuși un adult obez, indiferent de greutatea mamei. Studiul Obesity and Bariatric Surgery Dirve Epigenetic Variation of Spermatoza Humans, publicat în numărul din decembrie al revistei Cell Metabolism, susține că o parte din informația genetică transportată prin spermatozoizi se fixează pe markeri epigenetici ce pot control modul în care se exprimă genele. Sunt markeri care pot fi diferiți în funcție de regimul alimentar al tatălui cu consecințe asupra sănătății copiilor. Potrivit echipei coordonate de prof. dr. Romain Barres, bărbații obezi transmit urmașilor lor markerii epigenetici care dezactivează controlul asupra apetitutului.
Pentru a merge în profunzimea acestui fenomen, echipa prof. Barres a monitorizat șase bărbați obezi înainte ca aceștia să facă o operație de pierdere în greutate și după interveniția chirurgială timp de 12 luni. Studiul indică faptul că aproape 5.000 de modificări structurale au fost detectate la nivelul spermei acestor bărbați în perioada pre-operatorie și un an după operația chirurgicală.
Pierderea în greutate a avut, așadar, un impact asupra compoziției spermei. Astfel, rezultatele conduc la concluzia că viitorul tată ar trebui să-și modifice stilul de viață în perioada de pre-concepere a unui copil. Pentru că este de notorietate publică faptul că o femeie însărcinată trebuie să renunțe la alcool, la țigară și să stea cât mai departe de mediul poluat, ceea ce ar trebui să fie valabil și în cazul tatălui, subliniază prof. dr. Romain Barres, principalul autor al studiului realizat la Universitatea din Copenhaga.