Israelul este lider mondial în ceea ce priveşte numărul de infectări zilnice cu noul coronavirus, după o săptămână de cifre record care au determinat plasarea în izolare a 30 de oraşe ale ţării pentru a limita evoluția celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19.
Israelul a înregistrat în ultimele şapte zile o medie de 215 de contagieri zilnice la fiecare un milion de locuitori, fapt ce l-a situat înaintea Braziliei (188) şi Spaniei (182), potrivit unui clasament realizat de Banca Naţională a Canadei şi de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite.
Ministerul israelian al Sănătăţii a anunţat că joi au fost raportate 2.740 de cazuri după o săptămână de cifre zilnice record şi după ce miercuri a fost depăşit pentru prima dată pragul de 3.000 de cazuri de la debutul pandemiei, în rândul unei populaţii de 9 milioane de locuitori.
Autorităţile nu pot controla acest al doilea val de coronavirus, care a început în urmă cu două luni, astfel încât joi au decis să impună o izolare strictă, cu închiderea centrelor comerciale şi a şcolilor începând de lunea viitoare în mare parte a ţării, dar şi o eventuală izolare la nivel naţional în cazul în care curba infectărilor rămâne ascendentă.
Rata mortalităţii rămâne scăzută, deşi se apropie de o mie de victime, cu un bilanţ de 985 de decese, în timp ce numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 125.260.
De săptămâna trecută, oraşele israeliene sunt clasificate cu ajutorul aşa-numitului sistem "semafor", bazat pe alerte de culoare roşie, galben şi verde, în funcţie de rata contagierilor şi care determină restricţiile necesare.
Reîntoarcerea la izolarea strictă încearcă să evite "o pierdere completă a controlului", în condiţiile în care peste 2 milioane de elevi şi studenţi israelieni s-au întors săptămâna aceasta la cursuri.
La sfârşitul lunii septembrie şi în octombrie au loc câteva dintre cele mai importante sărbători evreieşti, prilej de întâlnire a familiilor şi, prin urmare, de creştere a numărului de infectări.
Membrii așa-numitului ”Cabinet coronavirus”, din care fac parte doar câțiva miniștri, au decis ca închiderea localităților să intre în vigoare de luni, potrivit Times of Israel.
Restricțiile în discuție pentru cele 30 de municipalități includ interzicerea intrării și ieșirii, menținerea rezidenților la maximum 500 de metri de casele lor, oprirea transportului public și închiderea afacerilor neesențiale și a școlilor, cu excepția instituțiilor de îngrijire și a programelor de educație specială.
Vorbind despre creșterea îngrijorătoare a numărului de infectări, într-o conferință de presă, la scurt timp după întâlnirea Cabinetului coronavirus, coordonatorul special al guvernului, prof. Ronni Gamzu, vizibil tulburat, a implorat publicul să înceapă să trateze situația cu seriozitate, mai scrie Times of Israel.
”Acesta este un mesaj către întreg Israelul: FĂRĂ NUNȚI! Fără adunări mari de persoane! Fără nerespectarea regulilor pentru restaurante sau pentru orice loc! Îmi pare rău că sună patetic. Dar e un moment de răscruce. Întreg Israelul este la război. Numărul de infectări care a crescut de la 2000 la 3000 de cazuri de la o zi la alta ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Oricine decide să nu poarte mască sau să încalce regulile scuipă în față medicii și asistentele care muncesc 24 de ore din 24 pe frontul coronavirus”, a mai spus Gamzu.
Deși încă nu este nicio listă oficială cu localitățile vizate, cele 30 de orașe desemnate ca fiind ”roșii” ar fi: Nazareth, Bnei Brak, Tiberias, Abu Snan, Umm al-Fahm, Elad, Aabalin, Buqata, Beit Jann, Jaljulya, Jatt, Daliyat al-Karmel, Zemer, Taibe, Tira, Kasra-Samia, Ka’abiyye-Tabbash-Hajajre, Kafr Bara, Kafr Kanna, Kafr Qassem, Lakiya, Sheikh Danun, Maale Iron, Ein Mahil, Assafiya, Arara, Fureidis, Qalansawe, Rechasim, and Kfar Aza.
Cele mai multe sunt predominant ultraortodoxe și arabe, adică din cele două segmente de populație care sunt cel mai afectate de virus, din cauza stilului de viață comunitar.