”Vedeţi ce se întâmplă în jurul nostru? Avem cazuri de difterie pentru prima dată chiar mortale, înregistrate în Europa, atât în 2015, cât şi în 2016. Am avut cazuri de poliomielită în Ucraina, iar în România evoluează un focar epidemic undeva în centrul ţării, avertizează prof.dr. Alexandru Rafila.
Societatea Română de Microbiologie atrage atenția că scăderea acoperirii vaccinale reprezintă una dintre amenințările majore pentru sănătatea publică la nivel global, iar România se confruntă în ultimii ani cu o situație îngrijorătoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%, recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății.
Pentru copiii care au împlinit un an în iulie 2015, spre exemplu, acoperirea vaccinală la 12 luni era sub 90% pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare, precum: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, rujeolă, oreion, rubeolă sau hepatita B, arată datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Scăderea ratei de vaccinare are mai multe explicații. Pe de o parte, este fenomenul alimentat de informații eronate, susținute fără argumente științifice, de persoane fără pregătire de specialitate, propagate în spațiul public, dar care au reușit, în mod periculos, să-i influențeze pe unii părinți, să le scadă încrederea în beneficiile vaccinării, cu efecte dramatice asupra copiilor.
Pe de altă parte, și lipsa temporară a unor vaccinuri a contribuit la înregistrarea unei pante descendente a acoperirii vaccinale în țara noastră.
Dezbatere publică
'Vaccinarea, conform practicii în vigoare, a medicinei bazate pe dovezi practic, este singura cale prin care putem preveni în mod specific apariția unor boli infecțioase grave, care pot pune în pericol sănătatea individului și, în consecință, sănătatea populației. Ne dorim ca oamenii, în general, și părinții copiiilor, în particular, să înțeleagă corect toate aspectele legate de vaccinare si să acționeze cu responsabilitate în ceea ce privește vaccinarea. Trebuie să discernem între informația medicală, bazată pe dovezi științifice și informațiile provenite din surse neavizate care, punând în discuție efectele benefice ale vaccinării, reușesc în anumite cazuri să determine atitudini confuze. În multe situații, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinală a scăzut, ceea ce înseamnă riscuri pentru sănătatea publică și riscuri pentru copiii care nu au fost vaccinați incomplet cu vaccinurile incluse în Programul National de Vaccinare.' spune prof. dr. Alexandru Rafila.
În acest sens, Victor Strâmbu, secretar de stat în Minsterul Sănătății a anunțat că proiectul legii vaccinării urmează să fie pus în dezbatere publică la jumătatea lunii aprilie.
Prof. dr.Alexandru Rafila a anunțat că, în proiectul de lege, sunt specificate opt antigente: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatita B, rubeolă, rujeolă și oreion.
"Acestea vor fi antigenele — cum doriți să le spuneți: "înalt recomandate", "obligatorii". Cuvântul acesta "obligatoriu" revine și este utilizat ca un soi de sperietoare. Eu cred că noi trebuie să ne referim la legea sănătății obligatorii pentru copii, nu la legea vaccinării obligatorii, la care toată lumea trebuie să contribuie", explică prof. dr. Rafila. Pentru a stopa trendul descendent al acoperirii vaccinale, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și direcțiile de sănătate publică, dar și medicii de familie, cadrele didactice vor conclucra pentru informarea corectă și consilierea părinților.