Potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici, înotul în apă rece stimulează producerea unei proteine capabile să prevină bolile neurodegenerative. Oamenii de știință de la Universitatea Engleză din Cambridge au raportat în revista Nature că proteina RBM3 ar putea fi utilizată pentru a încetini apariția demenței.
Aceasta este molecula sintetizată de mamifere în timpul hibernării. În această lungă pauză în care temperatura corpului lor scade considerabil, proteina activează și păstrează sinapsele active.
Studiile anterioare au arătat că această proteină are efecte promițătoare în cazul șoarecilor cu tulburări neurologice, similare cu cele ale bolii Alzheimer. Pentru a afla dacă oamenii pot produce această proteină, cercetătorii au monitorizat, timp de trei ierni, înotători care se antrenează pe tot parcursul anului într-o piscină în aer liber, unde apa este deosebit de rece.
Drept urmare, echipa de la Cambridge a constatat că inotul în apă rece stimulează producția acestei proteine la un nivel ridicat. Acest experiment a dovedit că oamenii, la fel ca animalele care hibernează, pot crea această proteină, a confirmat profesorul BBC Giovanna Mallucci, care a condus studiul. Cu toate acestea, scăldatul în apă cu gheață, la temperaturi scăzute, nu este un tratament recomandat, subliniază autorii.
Hipotermia poate provoca complicații grave, uneori letale. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință vor ca un medicament capabil să declanșeze producerea acestei proteine să fie dezvoltat pentru a preveni apariția demenței. „Dacă am încetini progresia demenței cu doar câțiva ani”, a spus Giovanna Mallucci, „ar avea un impact imens asupra economiei și sănătatii”.