Oamenii de știință japonezi au aflat că demenţa senilă poate fi prevenită, concentrându-ne pe un consum abundent de fructe.
Ei consideră că o dietă bogată în fructe, în special citrice, poate încetini declinul memoriei şi poate preveni apariţia bolii Alzheimer sau a altei forme de demenţă, scrie RADOR.
Potrivit cercetătorilor din Japonia, consumul mare de citrice reduce cu 23% riscul de apariţie a demenței senile.
La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea Tohoku, din Japonia, care au efectuat un studiu pe această temă, timp de șase ani.
Un articol despre acest studiu a fost publicat în revista „British Journal of Nutrition”.
Demenţa afecteaza astăzi circa 50 de milioane de oameni din întreaga lume, iar oamenii de ştiinţă caută soluţii pentru a preveni această boală.
Cercetătorii japonezi au studiat datele a peste 13.000 de persoane, cu vârsta de peste 65 de ani, și au constatat că persoanele care consumau citrice de la trei până la patru ori pe săptămână prezentau un risc cu 18% mai scăzut de apariţie a demenței, iar la persoanele care consumau fructe zilnic riscul de apariţie a demenţei era cu 23% mai scăzut.
Oamenii de știință niponi explică că citricele sunt bogate în flavonoide.
Este vorba despre polifenolii vegetali, cum ar fi naringenina, hesperidina, narirutina (flavonoida-7-O-glycoside) și neohesperidina, care au un efect antioxidant, antiinflamator și îmbunătățesc transmiterea semnalelor la nivelul sistemului nervos. Cercetătorii niponi ne recomandă să consumăm următoarele citrice: lămâi, portocale, pomelo, minole, clementine, limetă.