Fumătorii, mai expuși riscului de poliartită reumatoidă!

21 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Fumătorii, mai expuși riscului de poliartită reumatoidă!

Fumătorii se expun unui risc mai mare de a suferi de poliartrită reumatoidă, comparativ cu persoanele nefumătoare, transmite site-ul pourquoidocteur. 

La avertismentele referitoare la tabagism – infertilitate, impotență, cancer al căilor respiratorii – se mai adaugă și riscul de poliartrită reumatoidă. Este concluzia unui studiu prezentat la Congresul european de reumatologie (EULAR, 1-17 iunie, Madrid). 

Studiul a fost efectuat pe o cohortă de voluntari din Franța (E3N) care a constat în monitorizarea peste 70.000 de femei în cursul existenței lor. Printre aceste femei, 1.239 au fost diagnosticate cu poliartrită reumatoidă. Cercetătorii au analizat impactul tabagismului, direct sau pasiv, în cazul acestor paciente.  Studiul evidențiază că țigara singură mărește riscul apariției poliartritei reumatoide. Comparativ cu nefumatorii, persoanele care fumează se expun unui risc potențial de peste 37%  de a suferi de această boală inflamatorie cronică. De asemenea, este incriminat fumatul pasiv.

Este pentru prima dată când este stabilită legătura dintre fumat și riscul de poliartrită reumatoidă. Trebuie precizat că, în 2010, o echipă de cercetători suedezi au arătat că marii fumători sunt de două ori mai expuși formelor severe de poliartrită reumatoidă. Potrivit estimărilor acestora, tutunul este responsabil de 35% dintre diagnosticele de poliartrită reumatoidă. 

Boală cronică inflamatorie

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică inflamatorie autoimună. Această boală este mai frecventă la femei, cu vârste între 40 și 60 de ani. Poliartrita reumatoidă se caracterizează prin degradarea progresivă a articulațiilor. Acestea se inflamează, devin dureroase și, în fazele avansate, se observă leziuni ale cartilajelor și osului. Speranța de viață a pacienților se reduce cu 4-7 ani, comparativ cu restul populației. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră