Femeia gravidă fumătoare pune în pericol funcția renală a bebelușului

06 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Femeia gravidă fumătoare pune în pericol funcția renală a bebelușului


Se știe că la adult, țigara are efecte negative asupra tuturor organelor, inclusiv asupra rinichilor. Și în timpul sarcinii, tabagismul afectează funcția renală a copilului, peste trei ani de la nașterea acestuia.

Pentru demonstrație, cercetătorii de la Universitaea din Kyoto au analizat registrele cu nașterile înregistrate în Japonia. Ei au folosit 44.595 de eșantioane de urină prelevate de la copii de trei ani.

Echipa de specialiști, coordonată de profesorul doctor Koji Kawakami, a evaluat incidența proteinuriei, respectiv nivelul anormal al proteinelor din urină, care indică o disfuncție renală.

Cercetătorii au ținut seama de comportamentul tabagic al mamelor acestor copii. În studiu, 4,4 femei erau fumătoare înainte de a rămâne însărcinate. Printre acestea, 16,7% au continuat să fumeze în timpul sarcinii.

În cazul copiilor cu mame care au fumat în timpul sarcinii, riscul de proteinurie era cu 24% mai mare comparativ cu femeile însărcinate nefumătoare. Or, această anomalie diagnosticată în timpul copilăriei favorizează apariția și evoluția unor boli renale cronice ulterior, la maturitate.

De reținut că tabagismul maternal, pe lângă afectarea funcției renale, poate provoca: nașterea prematură, asfixierea neonatală, nașterea unui copi sub greutatea normală.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră