De 23 de ori mai mare este riscul de cancer la un fumător, comparativ cu un nefumător

29 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
De 23 de ori mai mare este riscul de cancer la un fumător, comparativ cu un nefumător

"Fumatul este considerat factor de risc de deces în șase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. În Europa se înregistrează anual 650.000 decese cauzate de fumat. (...) Comparativ cu nefumătorul, fumătorul are un risc de 23 ori mai mare la bărbat de a dezvolta cancer pulmonar și de 13 ori mai mare la femei. Riscul de deces prin boala obstructivă cronică este de 12-13 ori mai mare. În țările dezvoltate între 1/5 și 1/3 dintre adulții astmatici sunt fumători", spune prof. dr Mihălţan.

Crize de astm

Nu numai părinţii fumători sunt expuşi bolilor grave, dar şi copiii acestora. "Copiii cu astm și cu părinți fumători au crize astmatice mai frecvente și mai severe: riscul de a suferi o criză care să necesite intubație este de 22 de ori mai mare. Adulții fumători fac crize astmatice mai frecvente și mai severe. Mortalitatea intraspitalicească a fost de 31% pentru astmaticii fumători care au necesitat ventilație mecanică", explică prof. dr. Mihălţan.

De asemenea, fumătorii a peste 20 de țigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecții respiratorii severe, comparativ cu nefumătorii, indiferent de sex, iar eersoanele care au fumat cel puțin trei ani au avut un risc de două ori mai mare de a face astm bronșic.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu spune că "aproape 13.000 de români au murit în anul 2013 prin boli cardiovasculare din cauza faptului că au fumat. În același an, s-au înregistrat aproape 7.000 de decese prin cancer pulmonar". 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră