În lume, sunt 50 de milioane de persoane suferinde de epilepsie, 80% dintre acestea fiind din ţările sărace, se precizează într-un comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Vestea bună este că 70% dintre cazurile de epilepsie pot fi tratate.
Epilepsia este o afecţiune cronică a creierului, caracterizată prin crize repetitive însoţite de tremurături involuntare la nivelul unei părţi a corpului (crize parţiale) sau al întregului corp (crize generalizate), uneori cu pierderi de cunoştinţă, a controlului vezicii şi evacuării intestinale. Aceste crize sunt rezultatul unor descărcări electrice excesive, care se pot produce în diferite părţi ale creierului.
Frecvenţa crizelor este variabilă: de la una pe an până la câteva în cursul unei zile. Dar boala propriu-zisă presupune cel puţin două crize spontane.
La nivel mondial, anual, epilepsia este diagnosticul pe care-l primesc 2,4 milioane de persoane. Printre cauzele acestei afecţiuni sunt: leziunea cerebrală provocată de un traumatism pre sau post-natal (lipsă de oxigen, traumatism la naştere sau subponderalitate la naştere), anomalii congenitale sau tulburări genetice, asociate cu malformaţii cerebrale, traumatism grav la nivelul capului, accident vascular cerebral cu privarea creierului de oxigen, infecţie care afectează creierul, cum ar fi meningită, encefalită...
La ora actuală, persoanele afectate de această boală sunt, în mod frecvent, victime ale prejudecăţilor. În multe ţări, legislaţia dovedeşte că epilepsia nu este pe deplin cunoscută. Aşa se explică faptul că în unele ţări, cum sunt China şi India, epilepsia este un motiv de interzicere sau de anulare a căsătoriilor.
În România, în evidenţele medicilor sunt aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii din ţara noastră estimează însă ca numărul acestora ar fi mult mai mare, între 300.000 şi 500.000 de români suferind în realitate de epilepsie.
Teama de a nu fi angajaţi sau de a rămâne fără serviciu şi teama de a fi marginalizaţi de către societate îi determină pe cei mai mulţi dintre cei bolnavi să-şi ascundă pe cât posibil prezenţa afecţiunii.
Pe lângă acestea, pacienţii cu epilepsie se confruntă şi cu problema accesului la tehnici terapeutice adecvate: 3 din 10 pacienţi nu îşi pot controla afecţiunea, întrucât unele forme ale bolii sunt rezistente şi necesită alt fel de intervenţii sau tratamente adecvate, avertizează Asociaţia Bolnavilor de Epilepsie din România.