România a plătit prima tranșă de bani către Comisia Europeană pentru vaccinurile anti-Covid-19 contractate pentru statele membre ale Uniunii Europene.
Anunțul a fost făcut miercuri de către ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, după ce sumele necesare au fost prevăzute în buget la rectificarea bugetară aprobată luni de guvern.
Comisia a semnat șase acorduri
România va primi 4,3% dintre vaccinurile anti-Covid-19 achiziționate de Comisia Europeană pentru statele din UE, având 4,3% din populația Uniunii Europene.
Până acum, Comisia Europeană a semnat șase acorduri pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE, cu companiile AstraZeneca/Universitatea Oxford (300 milioane de doze), Sanofi/GSK (300 milioane), Johnson & Johnson (200 milioane), Pfizer/BioNTech (300 milioane de doze), CureVac (405 milioane) și Moderna (160 milioane).
Prețurile vaccinurilor sunt diferite
Prețurile vaccinurilor sunt diferite, însă, de la producător la producător. De exemplu, Comisia Europeană a negociat un preț de 15,50 euro pe doză de vaccin dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, care are șanse să fie printre primele aprobate pe plan mondial și livrate statelor din UE. Vaccinul funcționează cu 2 doze, astfel că imunizarea unei persoane costă 31 de euro.
Astfel, din cele 300 milioane doze de vaccin furnizate de Pfizer și BioNTech către statele din UE, României îi revin 12,9 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza 6,45 milioane de persoane. La prețul negociat de Comisia Europeană, cele 12,9 milioane de vaccinuri costă 200 milioane euro.
În schimb, pentru vaccinul dezvoltat de compania germană de biotehnologie CureVac, prețul pentru statele din UE este de 10 euro pe doză.
Sursa foto: 360medical.ro