Dr. Adriana Pistol: În UE, România are cele mai multe cazuri de rujeolă. Epidemia pare că scadă, însă nesemnificativ

08 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Dr. Adriana Pistol: În UE, România are cele mai multe cazuri de rujeolă. Epidemia pare că scadă, însă nesemnificativ Galerie foto (2)

 

 

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) atrage atenţia că epidemia de rujeolă din România se poate extinde în Uniunea Euopreană şi în Spaţiul Economic European (SEE). Doctorul Adriana Pistol, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, spune că, în prezent, într-adevăr România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, că înregistrează cele mai multe cazuri, comparativ cu situaţia din restul ţărilor Europene. 

Institutul Naţional de Sănătate Publică  informează săptămânal privitor la evoluţia epidemiei de rujeolă. Potrivit ultimei informări, din 3 martie, în România erau confirmate 3.196 de cazuri de rujeolă, majoritatea persoane nevaccinate,  precum şi 16 decese provocate de această boală. Cela mai multe cazuri se înregistrează în judeţe din vestul ţării. 

Potrivit ECDC, având în vedere mărimea și aria geografică a focarului rujeolei în curs de desfășurare în România, probabilitatea răspândirii în afara graniţelor este mare.
Dr Adrian Pistol spune că din comunicatul ECDC  reiese  "un semnal de alarmă către toată țările care se traduce prin necesitatea intensificării vaccinării.  Așa ceva se poate opri prin vaccinare. Are Franța cazuri, are Germania. Italia are foarte multe cazuri.  Este o comunicare firească într-un context european".

Vaccinare, vaccinare, vaccinare
Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică precizează că actuala epidemie de rujeolă este una mare, dar nu printre cele mai mari înregistrate la noi.

Iar avertismentul ECDC ar trebui să aibă în ecou în toate ţările în privinţa vaccinării. Toate ţările au programe de vaccinare. Nevaccinarea este cea care permite răspândirea rapidă a rujeolei.
La noi, epidemia de rujeolă dă semne de scădere, dar nu pare a fi încă o scădere semnificativă, subliniază dr. Adriana Pistol. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră