Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Mureș — 163, Bistrița — 128, Arad—123, Cluj — 90, Timiș—75.
Alte cazuri confirmate au fost în Suceava și Brașov — câte 31, Caraș Severin — 30, Hunedoara — 17, Sălaj — 8, Alba și Iași — câte 5, București, Bacău, Constanța și Sibiu — câte 3, Dâmbovița, Neamț și Olt — câte 2, Bihor, Dolj, Giurgiu, Harghita, Mehedinți și Vaslui — câte un caz.
Ministerul Sănătății face apel la părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.
"Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. Ca intervenție în focare au fost organizate acțiuni de vaccinare cu RRO a copiilor incomplet vaccinați sau nevaccinați. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. De asemenea, reamintim că există suficiente doze de vaccin pentru toți copiii care au nevoie de imunizare", precizează Ministerul Sănătății.
În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an.
Ministerul Sănătăţii precizează că există suficiente doze de vaccin pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare.
În opinia Ministerului Sănătăţii, creșterea numărului cazurilor de rujeolă ar fi rezultatul campaniilor împotriva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
În anul 2015, au fost confirmate doar şapte cazuri de rujeolă şi niciun deces.