DIETĂ. 12 reguli pentru o alimentație sănătoasă, propuse de prof. dr. Pavel Chirilă

07 Oct 2022 | scris de Magda Marincovici
DIETĂ. 12 reguli pentru o alimentație sănătoasă, propuse de prof. dr. Pavel Chirilă

Prof. dr. Pavel Chirilă ne propune o dietă bazată pe acumularea şi selectarea informaţiilor provenite din studii consacrate, care, în timp, şi-au dovedit eficacitatea.

Dieta propusă de prof. dr. Chirilă este una echilibrată din punct de vedere nutriţional, include alimente bio sau tradiţionale şi, pe lângă eliminarea treptată a kilogramelor suplimentare, contribuie şi la eliminarea toxinelor. Această dietă este prezentată în volumul "Nu hrăni cancerul!", autori Pavel Chirilă, Mădălina Popecu, Cristela Georgescu, Editura Christiana, Bucureşti, 2012. 

Regula 1: Exclude complet alimentele rafinate: zahărul, făina albă, sarea extrafină, margarina, uleiul rafinat şi toate alimentele care le conţin.

Regula 2: Exclude alimentele cu aditivi (E-uri).

Regula 3: Consumă următoarele alimente permise:

- cereale integrale,

- fructe,

- legume,

- zarzavaturi,

- lactate,

- preferabil cele fermentate (iaurt, chefir, sana, lapte bătut, brânză de vaci),

- ouă (3 pe săptămână), 

- ciuperci,

- miere,

- peşte (2-3 mese pe săptămână),

- carne (1-2 mese pe săptămână).

Regula 4: Alimentele pe care le consumi trebuie să fie de cea mai bună calitate: bio sau tradiţionale.

Regula 5: Ideal, ar trebui să iei 2 mese pe zi: între orele 10:00 şi 11:00 şi 18:00 şi 19:00, pentru a nu suprapune fazele de ingestie, absorbţie, metabolizare şi eliminare. 

Regula 6: Dimineaţa pe stomacul gol, bea 300-400 ml apă plată. 

Regula 7: Între mese, consumă sucuri proaspete sau ceaiuri de fructe.

Regula 8: Cerealele, leguminaceele (soia, fasole, mazăre, linte, bob), carnea şi peştele se prepară cu tratamente termice uşoare: cuptor, aburi, fierbere. Celelalte alimente se consumă crude, cu excepţia persoanelor care au afecţiuni gastrointestinale. 

Regula 9: În alimentaţie trebuie să predomine cerealele şi fructele.

Regula 10: Cantitatea porţiilor se calculează în funcţie de obieceiul alimentar anterior pe l-ai avut:pentru a pune organismul "în dificultate" şi pentru a-l determina să consume din rezervele proprii, trebuie să te raportezi la propriile obiceiuri alimentare: să reduci cu 25% - 50% raţia alimentară faţă de obiceiul de până acum.

Regula 11: Foarte important: trebuie să mesteci îndelung fiecare bol alimentar (de 10-15 ori), înainte de a-l înghiţi.

Regula 12: Mergi pe jos (la pas), 30-60 de minute zilnic.

Cititi alte stiri din sanatate

Citiți despre ce este dieta oloproteică

Citiți despre modul în care evoluează dieta oloproteică a Amaliei Năstase

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră