"Din păcate, noi, românii, în general, obişnuim să mâncăm sărat. Este vorba de multe alimente conservate, murate, de semipreparate şi preparate industrial care conţin o cantitate periculoasă de sare. Reducerea cantităţii de sare este recomandată persoanelor suferinde de diabet ştiind că peste jumătate dintre acestea au hipertensiune arterială. Dar această recomandare este valabilă, în general, pentru toată populaţia ştiind frecvenţa mare a hipertensiunii arteriale la noi", spune prof. dr. Graur.
În acest sens, prof. dr. Graur pledează pentru alimentele pregătite acasă, pentru reducerea cantităţii de sare prin folosirea condimentelor aromate, pentru educaţia nutriţională a consumatorilor, care începe cu citirea atentă a etichetei produsului pentru a şti exact conţinutul de sare şi alte elemente", spune prof. dr. Mariana Graur.
În prezent, 5 grame de sare este raţia de sare zilnică recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.