Decizie fără precedent. România oprește toate zborurile din și spre Italia, din cauza epidemiei cu coronavirus

09 Mar 2020
Decizie fără precedent. România oprește toate zborurile din și spre Italia, din cauza epidemiei cu coronavirus

Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, susțin duminică seară, la ora 23.30, declarații de presă la sediul Ministerului de Interne.

Declarațiile vin după ce la MAI a fost convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

România oprește toate zborurile din și spre Italia, din cauza epidemiei cu coronavirus, începând cu data de 9 martie, ora 12.00, până în 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

„Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”, a spus Vela.

Cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, a anunțat Marcel Vela. 

În aceste județe există locuri pentru carantină și se discută acum suplimentarea locurilor, a spus Raed Arafat, șeful DSU. El a dat exemplul pasagerilor unui autocar care au fost plasați în carantină în Oradea, după ce unul dintre pasageri a făcut febră. Acesta este testat în prezent pentru coronavirus. 

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală, a precizat ministrul. 

Persoanele care intră în țară pe la punctele de frontieră și nu declară corect țara din care vin vor fi acuzați de fals în declarații.

„Vor fi verificări ample și până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă, prin poliție, dacă cetățeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declarația. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a spus Vela.

Se splică prevederile de mai sus, după caz, și în cazul transporturilor maritime și fluviale, până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.

Bilanțul îmbolnăvirilor în România a ajuns la 15, patru cazuri de infectare fiind anunțate sâmbătă, când a fost confirmat și primul pacient bolnav în Capitală.

Ultimele două cazuri au fost confirmate duminică, fiind vorba despre o femeie de 42 de ani din București și despre o femeie de 70 de ani din Mureș.

Tot duminică, autoritățile au anunțat măsuri fără precedent pentru a limita răspândirea bolii, una dintre acestea fiind interzicerea evenimentelor cu peste 1.000 de participanti.

Toate școlile în care sunt raportate cazuri de infecții cu coronavirus vor fi închise. De asemenea, evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de participanți, precum meciurile de fotbal, vor fi interzise începând de duminică pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus, au anunțat autoritățile.

O altă măsură vizează interzicerea accesului în spitale al aparținătorilor pacienților, precum și studenților la Medicină, pentru stagii practice. Toate aceste măsuri vor fi luate până la 31 martie, dar pot fi prelungite, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

UPDATE

Ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că o decizie privind eventuala restricţionare a transportului terestru spre şi dinspre Italia ar putea fi luată în cursul zilei de luni.

"Noi astăzi am luat o decizie foarte clară în legătură cu situaţia pasagerilor sosiţi în România din Italia pe cale aeriană. Cu siguranţă mâine vom lua în discuţie şi celelalte trei moduri de transport, şi anume transportul cu autocarul şi microbuzul, transportul cu trenul şi transportul cu maşinile personale, pentru că (...) noi trebuie să eliminăm orice risc, pe fiecare mod de transport. (...) Vom veni şi vom prezenta, dacă va fi cazul şi vom ajunge la această concluzie, ce facem pe celelalte moduri de transport", a declarat Lucian Bode în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Ministerul Afacerilor Interne.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră