ALERTĂ. România ia măsuri fără precedent în privința evitării extinderii epidemiei de coronavirus

08 Mar 2020
ALERTĂ. România ia măsuri fără precedent în privința evitării extinderii epidemiei de coronavirus

Autoritățile au interzis activitățile din România care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane, a anunțat duminică secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

În cazul unor activități care implică mai puțin de 1.000 de persoane, deciziile se vor lua la nivel local, pentru fiecare eveniment în parte.

Aceste restricții sunt valabile până la data de 31 martie și sunt valabile fie într-o incintă, fie în aer liber, fie la evenimente publice sau private. De asemenea, școlile în care înregistrează cazuri de Covid-19 își vor suspenda cursurile pentru două săptămâni.

Raed Arafat a precizat că măsurile noi anunțate duminică sunt luate preventiv, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

De asemenea, vor fi sistate stagiile practice în spitale şi vizitele aparţinătorilor în unităţile medicale.

Se subînțelege că meciurile de fotbal se vor desfășura fără spectatori.

Raed Arafat a subliniat că românii carantinaţi în alte ţări nu vor mai sta în izolare în cazul în care vin acasă, dacă au certificat medical că nu sunt infectaţi.

Acesta a atras atenţia că nu se eliberează certificate medicale pentru cei care nu au coronavirus. "Unităţile sanitare nu testează persoanele sănătoase", a spus Arafat.

Totodată, cei aflaţi în carantină şi care vor să plece în străinătate nu pot părăsi domiciliul, a adăugat el.

Şcolile în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise, conform unei proceduri adoptate de autorităţi, a mai spus Arafat.

Întrebat de jurnaliști dacă astfel de măsuri au mai fost luate în România, Arafat a spus că nu la asemenea dimensiune.

UPDATE

Pe teritoriul României au fost înregistrate, până duminică, 15 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 (coronavirus), dintre care cinci au fost declarate vindecate şi au fost externate, a anunţat anterior Grupul de Comunicare Strategică.

Pe teritoriul României sunt în carantină instituţionalizată 11 persoane, pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 12.877 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră