Guvernul italian va adopta noi măsuri dure pentru a încerca să limiteze răspândirea coronavirusului, între care interzicerea intrării sau ieşirii din regiunea Lombardia, cel mai greu lovită de epidemie, conform unui proiect de decret care este discutat în Consiliul de Miniştri şi care a ajus în presă.
În Lombardia sunt înregistrate 2.742 de cazuri, dintre care 1.661 sunt spitalizate şi 359 în terapie intensivă, ceea ce ar cauza probleme enorme funcţionării sistemul sanitar din regiune.
Până în prezent, doar câteva zone limitate din nordul Italiei, numite "zone roşii", au fost puse în carantină, dar în condiţiile unei agravări a situaţiei, li se va cere oamenilor să nu intre şi să nu iasă din Lombardia şi alte regiuni vecine.
Zone roșii
Conform proiectului de decret, au devenit "zone roşii" Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia şi Rimini - din regiunea Emilia-Romagna; Pesaro şi Urbino - din regiunea Marche; Veneţia, Padova şi Treviso - din regiunea Veneto; Asti şi Alessandria - din regiunea Piemont.
Legislaţia urmează să fie aprobată mai târziu sâmbătă, a declarat anterior şeful agenţiei de protecţie civilă, după ce în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 36 de decese şi peste 1.200 de noi cazuri de infectare. Bilanţul total este de 233 de decese şi 5.061 de infectări în întreaga ţară.
În toate zonele vizate de decret, şcolile rămân închise cel puţin până pe 3 aprilie, iar lucrătorilor din sectorul medical nu li se vor acorda concedii.
Decretul stabileşte, de asemenea, închiderea tuturor săli de sport, piscinelor şi centrelor termale din zonele menţionate, precum şi a muzeelor, centrelor culturale şi staţiunilor de schi, în timp ce centrele comerciale trebuie închise în weekend.
Toate evenimentele vor fi suspendate, în locuri publice sau private, inclusiv cele cu caracter cultural, recreativ, sportiv şi religios şi, în consecinţă, ceremoniile de cununie civilă şi religioasă şi înmormântările sunt anulate.
Restaurantele şi barurile sunt menţinute deschise, cu obligaţia de a asigura o distanţă sigură de un metru între oameni.
UPDATE
Potrivit Le Dauphine Libere, care citează presa italiană, Italia va trece în carantină în următoarele ore întreaga Lombardie, inclusiv capitala economică a țării, Milano, precum și regiunea Veneției, nordul Emiliei Romagna și estul Piemontului.
Deplasările pentru intrarea și ieșirea din aceste zone vor fi limitate strict în timpul carantinei, care va rămâne în vigoare până la 3 aprilie, potrivit proiectului de decret al Guvernului.
UPDATE
Papa Francisc va rosti duminică tradiţionala rugăciune Angelus din biblioteca sa, şi nu de la fereastra cu vedere spre Piaţa Sf. Petru, a anunţat sâmbătă Vaticanul, care doreşte astfel să "evite riscurile'' de răspândire a coronavirusului.
"Rugăciunea Angelus a Sfântului Părinte va avea loc în biblioteca Palatului Apostolic, şi nu în Piaţa Sf. Petru, de la fereastră. Rugăciunea va fi transmisă în direct pe canalul Vatican News şi pe ecranele din Piaţa Sf. Petru, astfel încât credincioşii să poată participa", a detaliat Vaticanul într-un comunicat.
Această decizie "a fost necesară pentru a evita riscurile de răspândire a Covid-19 legate de formarea de adunări de oameni în timpul verificărilor pentru accesul în Piaţa Sf. Petru", a explicat Vaticanul. Audienţa săptămânală a papei de miercuri "va avea loc în aceleaşi condiţii".
Rugăciunea Angelus de duminică şi audienţa din ziua de miercuri reprezintă o atracţie deosebită pentru pelerini şi turişti care vin la Roma şi doresc să-l vadă pe Papă. Prin urmare, mulţimea prezentă de obicei ar urma să fie redusă mult după anunţul Vaticanului.
În plus, până duminică, 15 martie, slujbele de la "Sfânta Marta", reşedinţa papei, sunt închise pentru public. A trecut mai bine de o săptămână de când papa Francisc, în vârstă de 83 de ani, liderul a 1,3 miliarde de catolici, nu a părăsit această reşedinţă, situată în apropiere de Bazilica Sf. Petru.
Vaticanul, cel mai mic stat din lume, a anunţat vineri primul său caz de coronavirus.
Acesta a fost depistat în modestul său centru medical, situat nu departe de una dintre porţile de intrare pe teritoriul acestui micro-stat, care în mod normal îi primeşte pe rezidenţi, angajaţi sau pensionari ai Vaticanului, inclusiv membri ai clerului.
Situat în spatele zidurilor înalte ridicate de o parte şi de alta a Pieţei Sf. Petru, Statul Cetăţii Vaticanului se întinde pe doar 44 de hectare (0,44 km2). Acest stat neobişnuit are doar 450 de locuitori, între care o sută de gărzi elveţiene care locuiesc împreună într-o cazarmă.