”Pentru mine este deja prea târziu să renunț acum”. De câte ori nu am auzit replica asta de la fumători înrăiți? Ei bine, cercetătorii germani au arătat de curând că nu este niciodată prea târziu. ”Cine renunță la fumat diminuează riscul de îmbolnăvire indiferent de momentul ales”, susțin experții de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Germania (DKFZ).
Nu doar cancer
Țigara este responsabilă pentru fiecare al cincilea caz de cancer, dar și pentru apariția unor boli cardiace, tensiune arterială, atac de cord sau bronșită cronică.
Statistica arată că un fumător moare în medie cu 10 ani mai devreme decât un nefumător.
Diferența se simte rapid
La doar trei zile de la ultima țigară căile respiratorii încep să simtă diferența.
După o săptămână scade tensiunea arterială.
După 2-3 săptămâni începi să percepi diferit gustul mâncării, iar urcatul scărilor nu te mai seacă de resurse.
Între o lună și nouă luni încep să fie tot mai rare crizele de tuse, nasul înfundat și problemele de respirație. Plămânii încep să se curețe, prin îndepărtarea mucusului. Scade și riscul de infectare.
Risc redus la jumătate
După nici doi ani de la ultima țigară v-a crescut stabilitatea în oase, sistemul imunitar este refăcut complet, iar riscul apariției unei boli cardiace este egal cu cel al unui nefumător. După cinci ani se înjumătățește riscul apariției cancerului bucal, în gât, esofagian și la prostată. De asemenea, după 2-5 ani riscul unui atac cerebral este egal cu cel al unui nefumător.
La 10 ani de la ultima țigară, fostul fumător și-a înjumătățit riscul apariției unui cancer pulmonar. ”O persoană care a fumat 40 de ani, dar a renunțat de 5 ani, încă se poate îmbolnăvi de cancer pulmonar, însă cel puțin acest risc nu mai crește. În același timp se reduce considerabil riscul apariției cancerului pancreatic sau laringian”, susțin cercetătorii.
Ravagii
Conform datelor de la DKFZ, mai mult de zece țigări pe zi ajung să scadă speranța de viață la bărbați cu 9,4 ani, iar la femei cu 7,3 ani. Chiar și un consum moderat ar răpi câte 5 ani din viața fiecăruia, indiferent de gen.
Cea mai periculoasă combinație este, potrivit cercetătorilor, cea dintre fumător, supraponderal, consumator în exces de carne roșie și alcool. În cazul unui bărbat, această combinație răpește 17 ani din viață, iar la femei 13,9, în comparație cu o persoană se abține de la toate aceste vicii.
Greutatea
Cele mai mult femei se tem că, din momentul în care se vor lăsa de fumat, vor începe să ia în greutate.
Cercetătorii germani au arătat că, în primii doi ani, patru din cinci foști fumători au luat în greutate 4,5 kilograme (în medie), femeile fiind mai predispuse în acest sens.
Chiar și după zece ani, foștii fumători se confruntă în medie cu 4-5 kilograme în plus, față de o persoană care nu a fumat deloc.
”Motivul este simplu. După ultima țigară, corpul unui fost fumător arde mai puține calorii și energie. Se schimbă compoziția bacteriană din stomac și încep să domine cele ale unei persoane cu probleme de greutate. În același timp, mulți încearcă să înlocuiască țigara cu dulciurile și snacks-urile”, au subliniat experții.
CREDIT FOTO: Image by Free-Photos from Pixabay