Maşinile vor suna singure la 112, în caz de accident. Sistemul salvator de vieţi eCall

05 Apr 2018 | scris de Istvan Deak
Maşinile vor suna singure la 112, în caz de accident. Sistemul salvator de vieţi eCall

La 31 martie 2018 a intrat în vigoare reglementarea Uniunii Europene care impune instalarea pe toate autovehiculele noi a a sistemului "eCall", care lansează automat apeluri de urgenţă în caz de accident..

În ceea ce priveşte autoturismele omologate înainte de 31 martie 2018, este posibilă instalarea ulterioară, în mod opțional, a unui sistem "eCall".

De sâmbătă a devenit obligatoriu ca toate autoturismele și vehiculele de transport ușoare noi, omologate după data de 31 martie 2018, să aibă instalat sistemul "eCall", care va iniția automat apeluri de urgență în caz de accident rutier grav.

Se estimează că acest sistem va reduce timpul de reacție al serviciilor de intervenție cu 50% în afara localităților și cu până la 60% în zonele urbane, astfel că vor fi salvate sute de vieți în fiecare an, se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

."eCall" contactează automat numărul unic de urgență 112 și comunică locul unde se află autovehiculul către serviciile de intervenție, prin intermediul sistemului european de navigare prin satelit Galileo. Serviciul – care poate fi acționat și manual, din mașină – transmite doar informații esențiale și nu stochează sau înregistrează date.

Comisia Europeană a testat deja soluțiile "eCall" oferite de producătorii auto în cadrul Centrului Comun de Cercetare (JRC) și a publicat, la începutul acestui an, orientări pentru centrele de omologare.

Sistemul "eCall" reprezintă concretizarea legislației adoptate de UE în 2015, în urma unei inițiative a Comisiei Europene.

În 2016, 25.500 de persoane și-au pierdut viața pe șoselele UE, în timp ce alte 135.000 au suferit răni grave. Pentru a salva în continuare vieți și pentru a continua evoluția către o Europă care oferă protecție, Comisia lucrează la o serie de noi inițiative privind siguranța rutieră, care vor fi prezentate pe parcursul anului 2018, se mai arată în comunicatul citat.

România, prin Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), este prima ţară din Europa care şi-a modernizat infrastructura Sistemului 112, la nivel naţional, cu capabilităţi "eCall". Comisia Europeană a felicitat oficial România şi STS pentru performanţele atinse.

 

Alte stiri din Auto

Ultima oră