CEO Moderna a vândut 1,8 milioane de dolari din acțiunile sale și și-a închis contul de Twitter

14 Feb 2022
CEO Moderna a vândut 1,8 milioane de dolari din acțiunile sale și și-a închis contul de Twitter

Pe 11 februarie, CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a vândut 10.000 de acțiuni ale companiei, evaluate la 1,8 milioane de dolari în total. Până a doua zi, contul de Twitter al Bancel, dispăruse fără avertisment, scrie media Quartz

 

Utilizatorii de pe Twitter au considerat că relația dintre aceste mișcări este suspectă. În realitate, vânzarea a făcut parte din planurile făcute anterior ale Bancel de a vinde acțiuni în timp. Bancel a modificat ultima dată aceste planuri de vânzare de acțiuni în mai 2021. Vânzarea de săptămâna trecută reprezintă o mică parte din participațiile sale. În acest ritm, lui Bancel i-ar lua 16 ani pentru a-și vinde toate acțiunile.

 

Dosarul organismului de control bursier SEC care raportează vânzarea notează că tranzacțiile au fost efectuate în conformitate cu Regula 10b5-1 din Securities and Exchange Act din 1934. Acest regulament permite persoanelor din interiorul companiei să vândă acțiuni la momente predeterminate. Este o modalitate foarte utilizată de manageri pentru a evita acuzațiile de tranzacționare ilegală a informațiilor privilegiate. Această vânzare a făcut parte din planurile 10b5-1 ale Bancel care datează din decembrie 2018 și au fost modificate în septembrie 2019 și mai 2020.

Deținerile lui Stephane Bancel Moderna au scăzut cu miliarde in ultimele luni

Bancel a vândut în mod constant acțiunile Moderna de la sfârșitul anului 2019, înainte de sosirea pandemiei de covid-19 și înainte de anunțul companiei că dezvoltă un vaccin ARNm . Înainte de pandemie, valoarea de piață a companiei era de aproximativ 6,5 miliarde de dolari, acum este de 65 de miliarde de dolari, după ce a atins până la 195 de miliarde de dolari în august 2021. Valoarea participațiilor Bancel este determinată de această creștere și scădere, nu de tranzacțiile sale. El deține în continuare peste 21,8 milioane de acțiuni ale acțiunilor Moderna evaluate la 3,5 miliarde de dolari și rămâne cel mai mare acționar din interior.

Alți directori Moderna vând acțiuni

Dosarele arată, de asemenea, vânzări recente ale directorului de operațiuni tehnice și calitate al Moderna, Juan Andres, și al directorului financiar David Meline. Aceste documente indică faptul că vânzările au fost efectuate automat pentru a acoperi impozitele pe stoc care au fost date drept plată . 

Nu este prima dată când liderii Moderna au atras atenția publică pentru încasările din acțiunile companiei. Între ianuarie și august 2020, Bancel a vândut acțiuni în valoare de 38 de milioane de dolari. Aceste vânzări au venit în mijlocul anunțurilor pozitive despre dezvoltarea de către Moderna a unui vaccin covid-19 și progresul testelor de vaccin. Acest lucru a ridicat suspiciuni că tranzacțiile au fost efectuate pe baza unor informații confidențiale din interior, ceea ce ar fi ilegal.

Bancel nu a făcut nicio modificare în planul său 10b5-1 înainte de vânzarea din 11 februarie.

Succesul vaccinului ARNm de la Moderna a asigurat, de asemenea, acoperire pentru vânzările planificate. În multe cazuri, directorii ar fi făcut mai mulți bani dacă ar fi așteptat mai mult să vândă sau ar fi continuat să le dețină astăzi.

Încă nu se știe de ce Bancel și-a șters contul de Twitter, se pare că nu a fost foarte activ pe platforma de socializare de ceva timp.Compania nu a raspuns încă la întrebările jurnaliștilor

 Acțiunile Moderna au scăzut luni cu 12,24%,

Scăderile au aparut pe fondul îngrijorării unor investitori cu privire la faptul că CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, a vândut unele dintre acțiunile sale săptămâna trecută și și-a șters contul de Twitter în ziua următoare, scrie siteul Nasdaq luni, 14 februarie. 

 

Sursa: Quartz, Nasdaq 

Alte stiri din Externe

Ultima oră