De câteva săptămâni apar în mod regulat cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, care au fost declarate vindecate, dar care s-au îmbolnăvit din nou. Situație surprinzătoare pentru ca, atunci cand e expus bolii, corpul pacientilor a dezvoltat anticorpi.
Aceasta este una dintre întrebările la care oamenii de știință și medicii caută în continuare răspunsul: putem fi infectați cu coronavirusul Covid-19, să ne vindecăm și câteva săptămâni mai târziu să ne îmbolnăvim din nou?
Dacă răspunsul de bun simț este nu, deoarece odata cu vindecarea pacientul a dezvoltat anticorpi și s-a imunizat împotriva virusului, au fost totusi raportate cazuri de reinfecție, scrie Les Echos.
Posibilitatea ca pacienții considerați vindecați să se îmbolnăvească din nou este îngrijorătoare. Pentru că în timp ce 96.000 de persoane au fost infectate cu Covid-19 de la începutul epidemiei, în aceeași perioadă aproape 54.000 au fost declarați vindecați.
Cazuri în mai multe provincii chineze
Deocamdată aceste cazuri au fost depistate în principal în Asia.
În Japonia, la Osaka, o femeie de 40 de ani care este ghid turistic a fost în această situație. Găsită pozitivă în ianuarie a fost testată negativ după ce a fost eliberată din spital la 5 februarie.
A revenit la medic pe 21 februarie pentru ca nu-i trecuse tusea si a fost din nou testată pozitiv la coronavirus. Dar cele mai multe astfel de cazuri au fost identificate în China.
Primele cazuri au apărut încă din februarie. Potrivit unui oficial al autorităților sanitare din Guandong, aproximativ 14% dintre pacienții considerați vindecați în această provincie (care are puțin peste 1.300 de pacienți și doar 7 decese) au fost testați din nou pozitiv la coronavirus.
Dar au fost semnalate cazuri și în alte provincii chineze, cum ar fi Sichuan, Hainan sau Hebei unde două cazuri au fost semnalate în orașul Tianjin la începutul acestei săptămâni.
În urmă cu câteva zile, site-ul de informații online „The Paper” a relatat cazul unui rezident din Wuhan în vârstă de 36 de ani, care a murit de coronavirus la numai cinci zile după ce a fost externat din spitalul unde statuse in carantina timp de 14 zile dupaă vindecare.
Potrivit acestui site, unul dintre spitalele din Wuhan a publicat recent o notă internă care indică faptul că un număr tot mai mare de pacienți considerați că au fost vindecați au fost readmisi în secțiile sale.
Testele sunt suficiente?
Deși cazurile nu sunt frecvente, ele divizează experții. Unii oameni de știință precum profesorul Jin Dong-Yan, de la Universitatea din Hong Kong, au susținut că acestea nu pot fi cazuri de reinfecție în sine, ci de fapt persoane care sunt încă bolnave care ar fi fost re-testate prea devreme. Iata câteva motive posibile pentru acest lucru.
Testele ar fi putut fi pur și simplu prost efectuate sau obiectul unor erori de manipulare in momentul deciziei de declarare ca vindecați. Sau ar putea fi pur și simplu insuficiente pentru a detecta cu certitudine dispariția Covid-19.
Înainte de a fi declarați vindecați, pacienții din spitalele chineze trebuie să nu fi avut febră în ultimele trei zile anterioare externării, să nu aibă probleme respiratorii sau leziuni pulmonare și să aibă rezultate negative la două teste T-PCR efectuate la o zi distanță.
Dar aceste teste sunt discutabile.
În unele cazuri testele au fost negative pentru persoanele infectate.
Dar din 44 de persoane cărora li s-a administrat un al treilea test RT-PCR, 36 au fost pozitive in timp ce rezultatele anterioare au fost negative, potrivit unui studiu publicat de profesorul Zhang Zhan de la Universitatea Wuhan.
Re-infectat, dar nu contagios?
În încercarea de a evita astfel de erori, unele spitale au decis să multiplice examinările care permit externarea pacientului.
În spitalele din Guandong, dar și din Shanghai, acum se efectuează și un test pe probe anale.
Cu toate acestea, chiar dacă posibilitatea de a vedea reinfectat un pacient vindecat poate îngrijora cazurile de acest tip nu s-au dovedit a fi contagioase pentru cei din jurul lor.
Potrivit profesorului Zhang Zhan, acest lucru ar putea fi legat de faptul că, dacă sistemul imunitar al pacientului a ucis virusul, rămân urme inactive din organism. Și aceste urme sunt cele care ar fi detectate la teste.